Lukasjenko och Putin i nya samtal

Belarus president Aleksandr Lukasjenko har åter talat med den ryske ledaren Vladimir Putin. Samtalet handlade om utvecklingen i Belarus, rapporterar statliga nyhetsbyrån Belta. Författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj kallades på måndagen till förhör om sina band till oppositionen.

En stillbild från statlig belarusisk tv visar Aleksandr Lukasjenko, beväpnad och iförd skottsäker väst, nära presidentpalatset i Minsk den 23 augusti.

En stillbild från statlig belarusisk tv visar Aleksandr Lukasjenko, beväpnad och iförd skottsäker väst, nära presidentpalatset i Minsk den 23 augusti.

Foto: AP/TT

Brott & Straff2020-08-24 11:50

Samtalet följde på söndagens stora manifestationer, då troligen över 100 000 belarusier slöt upp i regimkritiska demonstrationer.

Lukasjenko har tidigare stått i kontakt med den nära allierade ryske ledaren, som anses ha avgörande betydelse för vad som kommer att ske i Belarus, skriver Reuters.

Mitt i den pågående politiska krisen kom de två ledarna överens om att Belarus ska få ta del av det vaccin mot coronaviruset som Ryssland säger sig ha tagit fram.

Mötte oppositionsledaren

Samtalet pågick troligen samtidigt som USA:s sändebud Stephen Biegun träffade oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja, som befinner sig i exil i Litauen, rapporterar AFP.

– Vi tror att utgången av detta kan bli acceptabel för samtliga, sade Biegun efter mötet, där han karakteriserade Tichanovskaja som "mycket imponerande person".

Han lade till att USA inte kan eller vill bestämma vad som ska hända i Belarus.

På måndagen kom uppgifter om att två medlemmar i det övergångsråd som bildades av Tichanovskaja i förra veckan har gripits, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Olga Kovalkova och Sergej Dylevskij greps på måndagen nära en fabrik i Minsk där de anklagas för att ha försökt organisera en protest, enligt ett uttalande från rådet.

I förra veckan inledde Belarus riksåklagare en brottsutredning mot övergångsrådet, efter att ha kallat det ett "hot mot den nationella säkerheten".

På måndagen kallades Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj till förhör i utredningsutskottet om sin roll i rådet, där hon är medlem, skriver AFP. Hon har aktivt stöttat Tichanovskaja, fördömt våldet mot demonstranter och uppmanat Lukasjenko att avgå.

I exil i Litauen

Svetlana Tichanovskaja, som sedan valet den 9 augusti befinner sig i exil i grannlandet Litauen, säger i en intervju med den polska dagstidningen Gazeta Wyborcza att hon hoppas att dialog mellan regeringen och rådet kan komma i gång så snart som möjligt.

– Det första villkoret är dock frisläppandet av politiska fångar. Om regeringen håller med, betyder det att dialog har inletts, säger hon.

Blir det nyval i landet planerar Tichanovskaja dock inte att ställa upp, utan hoppas på en framtida karriär inom en människorättsorganisation. Däremot kommer förhoppningsvis hennes make, Sergej Tichanovskij, att kandidera, säger hon.

– Jag planerade aldrig att vara där jag är i dag. I dag är det min plikt, men politik är inte för mig, säger Tichanovskaja, som tog makens plats när hans kandidatur till presidentvalet i augusti inte godkändes, till Gazeta Wyborcza.

Sergej Tichanovskij har sedan dess fängslats, släppts och fängslats igen. Han är än i dag frihetsberövad.

Ryssland vill inte ingripa

Ryssland förhandlar inte med den belarusiska oppositionens övergångsråd, enligt Kremls talesperson Dmitri Peskov.

– Vi har inga kommunikationskanaler och det har inte förekommit några samtal, säger Peskov till ett pressuppbåd i Moskva, enligt Interfax.

Att samtala med rådet skulle vara att blanda sig i Belarus angelägenheter, menar Peskov som fördömer de länder som valt att kommunicera med oppositionen.

Fakta: Aleksandr Lukasjenko

Belarus nu 65-årige president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i den tidigare Sovjetrepubliken Belarus sedan 1994, och brukar kallas Europas sista diktator. Hans utrikespolitik har till största del varit starkt prorysk, även om relationen till den ryske ledaren Vladimir Putin inte minst den senaste tiden varit ansträngd.

Några av Lukasjenkos främsta utmanare genom åren har försvunnit spårlöst och antas vara döda, däribland den tidigare vice premiärministern Viktor Hantjar och inrikesministern Jurij Zacharenko. Andra har misshandlats eller kastats i fängelse.

Efter presidentvalet i tidigare i augusti, då Lukasjenko utropade sig som segrare, utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning. Tusentals personer har gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.

EU har meddelat att man inte accepterar valresultatet och betraktar Lukasjenkos anspråk på makten som illegitimt.

Källa: NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!