Med 859 konstaterade fall av covid-19 per 100 000 invånare på två veckor är läget i Madrid nu värre än någon annanstans i Europa, skriver nyhetsbyrån Reuters. Därför måste de restriktioner som hittills bara gällt vissa stadsdelar utvidgas till hela huvudstadsområdet, som har nästan sju miljoner invånare, enligt Spaniens regering.
Den åtgärden meddelades på torsdagen i statens publikation Boletín Oficial del Estado. Om det innebär att de träder i kraft råder det olika bud om – enligt Reuters kommer mer detaljerade besked under fredagen.
Beskedet väcker starka känslor.
– Det har varit kaotiskt på alla möjliga vis, och det beror till stor del på de regionala ledarna. De gjorde ingenting under sommaren, de agerade inte utan prioriterade bara företag. Vi är offer för deras improvisation, anser arkitekten Jean-Pierre Moncardo.
Sixtenne Tripier-Rollin från Frankrike säger att åtgärder sätts in mycket snabbt och till synes ogenomtänkt.
– Vi saknar vetenskapliga data, vi blir bara tillsagda vad vi ska göra utan förklaring. Det är ganska otäckt, säger han till Reuters.
"Inte revolt"
Men ledningen för regionen, som är högerstyrd till skillnad från Spanien som helhet, har anklagat centralregeringen för att överdriva en "stabil" situation. Signalerna har till och med varit att man kanske inte skulle följa de nya reglerna. Nu säger Díaz Ayuso att Madrid viker sig – för tillfället.
– Denna region gör inte revolt, utan kommer strikt att följa alla påbud, säger hon enligt Reuters.
– Men ja, vi tar detta till domstol.
– Vi vill stå upp för Madridbornas rättigheter.
Bakgrunden är att Spaniens regering och alla regioner tidigare i veckan förhandlade fram vilka kriterier som ska gälla kring smittskydd, och vad som ska utlösa nödåtgärder. Som det verkade var alla överens – men när det stod klart vad detta innebär i praktiken för Madrid så sade de styrande nej, skriver El País.
Öppna parker
Runt en miljon av huvudstadsområdets invånare omfattas sedan tidigare av ganska hård nedstängning. De får bland annat inte lämna sin stadsdel utan giltiga skäl, som är exempelvis arbete eller för att söka vård. Detta gäller mestadels i fattiga områden, vilket fått invånarna där att känna sig negativt särbehandlade och missnöjet att jäsa.
– Det är ganska desperat, att inte veta från en dag till en annan. Men jag förstår att under rådande omständigheter är en nedstängning den enda lösningen, säger Moncardo.
Enligt de senaste beskeden införs dock inte alla av de tänkta restriktionerna. Parker och lekplatser förblir till exempel öppna, även om man bara får samlas högst sex personer åt gången. Och barer och restauranger får visserligen inte ha öppet till 01, som hittills, men i alla fall till klockan 23.