Madsen fångad efter flyktförsök – tog gisslan

Den livstidsdömde Peter Madsen har försökt fly. Enligt källor till Ekstra Bladet tog han sig ut ur fängelset genom att ta en kvinnlig psykolog som gisslan och hota henne med ett pistolliknande föremål.

Peter Madsens ubåt. Arkivbild.

Peter Madsens ubåt. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott & Straff2020-10-20 11:35

Efter en stor polisinsats i Albertslund omringades den morddömde Peter Madsen på tisdag eftermiddag. Han hade då lyckats ta sig ut ur fängelset Herstedvester som är specialiserat på behandling av sexualförbrytare och personer som anses farliga.

Madsen ska enligt Ekstra Bladet ha hävdat att han bar på en bomb. Han har tidigare suttit isolerad på grund av misstankar om eventuella flyktplaner.

Madsen ska ha försökt fly vid 10-tiden på tisdag morgon och tre timmar senare meddelade Københavns Vestegns Politi via Twitter att insatsen var över och att en person har körts från platsen. Polisen bekräftade sedan för DR att det rör sig om Peter Madsen. Pådraget efter rymningsförsöket var massivt. På bilder från platsen sågs rymlingen vid lunchtid sitta på marken vid ett staket omgiven av beväpnade poliser som siktar på honom med sina vapen.

Polisen kommer att hålla en pressträff under tisdagseftermiddagen.

Den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen dömdes av Köpenhamns byret till livstids fängelse för mord på den svenska journalisten Kim Wall. I samband med en intervju följde hon med ubåtsbyggaren Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus. Han åtalades senare för mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden.

Dödsorsaken är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han har tidigare nekat till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdelarna i havet.

Domen överklagades till landsretten som fastställde livstidsstraffet.

Fakta: Därför dömdes Madsen för mord

Köpenhamns byret hänvisade till en lång räcka med omständigheter när Peter Madsen dömdes till livstids fängelse för bland annat mord, sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden. Här är några av dem:

•Madsens skiftande förklaringar.

•Internetsökningar visar att Madsen var intresserad av grovt våld mot kvinnor.

•Verktyg som använts vid styckningen togs till ubåten före avfärd och Madsen har inte gett en trovärdig till förklaring till varför.

•Madsens förklaring att han ville skona anhöriga och därför ljugit anses inte vara trovärdig eftersom han styckat den döda.

•Olycksförklaringen bedöms som icke trovärdig.

•Rätten konstaterar att vissa skador uppkommit vid dödsögonblicket eller kort efter.

•Kim Wall har bundits fast med spännband.

Byretten motiverar påföljden med att det är fråga om ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särskilt brutal karaktär på en slumpmässigt vald kvinna, som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd.

Kim Walls föräldrar blev utan skadestånd när byretten dömde Peter Madsen, men landsretten ändrar skadeståndsdelen vilket innebär att föräldrarna och pojkvännen får 150 000 danska kronor i skadestånd var för sig. Även begravningskostnader döms Madsen att betala, vilket han också gått med på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!