Mexikos militÀr sargas av knarkgripande i USA

Mexikos president lovar att rensa upp i landets militÀra styrkor sedan förre försvarsministern gripits i USA, misstÀnkt för knarkrelaterade brott.

Mexikos tidigare försvarsminister Salvador Cienfuegos under ett möte med dÄvarande USA-kollegan Jim Mattis i Mexico City 2017. Arkivbild

Mexikos tidigare försvarsminister Salvador Cienfuegos under ett möte med dÄvarande USA-kollegan Jim Mattis i Mexico City 2017. Arkivbild

Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Brott & Straff2020-10-16 17:00

General Salvador Cienfuegos, som var försvarsminister till 2018, greps pÄ Los Angeles flygplats. Han anklagas av amerikanska myndigheter för att ha skyddat knarkkartellen Beltrån-Leyva, iscensatt insatser mot rivaliserande karteller samt varit delaktig i knarksmuggling.

Gripandet kom som en fullstÀndig överraskning för Mexiko, och USA:s myndigheter hade medvetet hemlighÄllit all information om insatsen.

Konsekvenserna lÀr bli stora för Mexikos utdragna och delvis misslyckade försök att stoppa knarkhandeln i frÀmst norra delen av landet. Insatserna, kallade knarkkriget, har i stort sett letts av Mexikos militÀr. Den anses ha varit mindre korrupt Àn lokala polisstyrkor.

StÀngas av

President Andrés Manuel López Obrador sade pÄ fredagen att alla i ledande positioner som kan kopplas till de misstÀnkta brotten kommer att stÀngas av.

– Vi kommer inte att skydda nĂ„gon, sade presidenten och lade till att anklagelserna tyder pĂ„ att politiska företrĂ€dare varit brottsanstrukna.

– Om vi inte talar om en knarkstat, sĂ„ kan vi Ă„tminstone tala om en knarkregim, och utan tvekan om en regering som varit "mafioso".

Misstankar har funnits under en lÀngre tid om att militÀren korrumperats i narkotikakampen. Bland annat i delstaten Sinaloa dÀr delar av armén ryktats ha haft kopplingar till den kartell som tidigare leddes av knarkbossen Joaquín "El Chapo" Guzmån, som sitter i fÀngelse i USA.

Utlöst vÄldsspiral

Kriget mot kartellerna har Àven kritiserats för att bidra till en allt vÀrre vÄldsspiral. Under Cienfuegos ledning anklagades militÀren för en rad mord, dÀribland en massaker 2014 i Tlatlaya dÀr 22 gÀngmedlemmar dödades.

– MilitĂ€ren har blivit mycket mer korrupt och begĂ„r lĂ„ngt fler övergrepp sedan kriget mot drogerna inleddes, sĂ€ger Alejandro Madrazo, professor vid universitetet Cide i Mexico City, till The New York Times, och tillĂ€gger:

– Nu tycks de för första gĂ„ngen kunna stĂ€llas till svars – men inte av mexikanska myndigheter, utan i USA.

President López Obrador har varit hÄrd i kritiken mot sina företrÀdare Àven tidigare, och gick till val pÄ att stÀda bort korruptionen. NÀr han tilltrÀdde 2018 lovade han en ny strategi mot gÀngen med mindre fokus pÄ hÄrda tag och mer fokus pÄ att bekÀmpa problemets rötter, fattigdom och arbetslöshet. Sedan dess har han dock börjat luta sig alltmer mot militÀren i kampen mot kartellvÄldet, som skördar tusentals mÀnniskors liv varje Är.

Bakgrund: Mexiko – kriget mot gĂ€ngen

Sedan 2006 bedriver mexikanska myndigheter ett krig mot narkotikakartellerna i landet.

I stĂ€llet för minskad kriminalitet har vĂ„ldsbrottsligheten fullkomligt exploderat. Det Ă€r svĂ„rt att slĂ„ fast exakt hur mĂ„nga mĂ€nniskor som dödats i vĂ„ld kopplat till den organiserade brottsligheten. Enligt vissa uppskattningar kan det röra sig om sĂ„ mĂ„nga som 150 000 sedan kriget mot kartellerna inleddes.

En anledning till det ökade vÄldet Àr att ligorna splittrats som en följd av att uppsatta kartelledare gripits, menar kritiker.

VÄldet utspelar sig i första hand inom och mellan knarkligorna, samt mellan dem och polis och militÀr, men Àven civila drabbas.

VÄldet Àr ofta oerhört grovt, med massakrer, kidnappningar och utstuderade former av tortyr.

KĂ€lla: Landguiden/UI

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!