Michigans valresultat fastställt – Biden vann

Det omtvistade presidentvalresultatet i den amerikanska delstaten Michigan är fastställt — därmed står det klart att demokraten Joe Biden tog hem segern. Även i Pennsylvania väntas det spänt på att resultatet blir fastslaget. Måndagen är deadline, men president Donald Trump gör allt för att förhala.

Anhängare till USA:s president Donald Trump i Michigan kräver att rösterna i delstaten ska räknas om.

Anhängare till USA:s president Donald Trump i Michigan kräver att rösterna i delstaten ska räknas om.

Foto: Paul Sancya

Brott & Straff2020-11-23 12:35

Michigans valgranskningsstyrelse (State Board of Canvassers) har röstat för att fastslå det valresultat i valet den 3 november som säger att demokraten Joe Biden vann delstaten, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Michigan har jämte Georgia, Arizona, Wisconsin och Pennsylvania varit i fokus för sittande president Donald Trumps stämningar.

Biden har utsetts till segrare i dessa delstater, men 20 dagar efter valet framhärdar Trump — utan bevis — med påståenden om utbrett valfusk och att han är den egentlige segraren.

Valgranskningsstyrelsen som nu konstaterat att Biden står som segrare består av två republikaner och två demokrater.

Michigans alla 83 län (counties) hade redan tidigare fastställt resultatet men Trumpkampanjen har envist fortsatt hävda att allt inte gått rätt till, i främst folkrika Wayne County. Det innefattar Detroit och är ett område där Demokraterna är starka.

Och även efter att valgranskningsstyrelsens beslut kom klargör Trumpkampanjen att deras juridiska kamp för att upphäva valresultatet fortsätter.

Jenna Ellis, en av kampanjens juridiska rådgivare, säger att styrelsens beslut bara är ett i en rad steg i en lång process.

Tredje omräkningen

I Georgia, som i fredags fastställde sitt valresultat och utropade Biden till segrare, har Trumpkampanjen begärt en omräkning. Det är enligt reglerna, eftersom segermarginalen var lägre än 0,5 procentenheter.

En omräkning påbörjas på tisdagen, trots att en tidigare kontrollräkning för hand avslutades i förra veckan, och ska pågå till och med den 2 december, enligt Gabriel Sterling som är högste ansvarige tjänsteman för valsystemet i delstaten.

Trumpkampanjen har också krävt en översyn av namnteckningarna som poströstande väljare skickat in i Georgia – men Gabriel Sterling säger att en sådan granskning nog är osannolik utan att den beordrats i ett domstolsbeslut.

30:e förlusten

I Pennsylvania, vars resultat också ska verifieras på måndagen, avslog en domare i helgen Trumpkampanjens begäran om att få miljontals poströster ogiltigförklarade.

Stämningen var den 30:e som kampanjen förlorade eller drog tillbaka. Trumps kampanj har dock överklagat beslutet till en högre instans i delstaten och krävt att den också tills vidare upphäver det kommande beslutet som fastslår valresultatet.

Ännu har inte myndigheten General Services Administration (GSA) –som leds av Emily Murphy, en Trumptillsatt tjänsteman – skrivit under det dokument som gör att resurser till den tillträdande presidenten frigörs.

Förklara sig i kongressen

Kritiken mot det har steg för steg vuxit, även bland Trumps republikanska partikamrater i kongressen.

I ett brev till Murphy skriver nu Richard Neal, demokrat och ordförande i representanthusets utskott för skattefrågor, att hennes vägran att fatta pennan gör henne till "delaktig i en tidigare aldrig skådat utmaning av våra demokratiska normer" och att hon "äventyrat människors liv och försörjning över hela landet".

En talesperson för GSA säger att myndighetens ställföreträdande chef Allison Brigati ska komma till senaten och representanthuset den 30 november och informera ledande demokrater och republikaner om läget.

Fakta: Nästa steg i USA:s valprocess

8 december: Kallas i USA för Safe harbor day. All rösträkning och fastslagning av resultaten ska vara klart i delstaterna och elektorerna utses.

14 december: Medlemmarna i elektorskollegiet möts i delstatshuvudstäderna för att formellt rösta på en president och en vicepresident.

6 januari: Representanthuset och senaten möts för att räkna elektorsrösterna.

20 januari: Den avgående presidentens mandatperiod löper ut klockan 12. Kort därefter svärs den nye presidenten in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!