40-årige Zelimchan Changosjvili gick genom en park i centrala Berlin mitt på dagen den 23 augusti förra året när en man på cykel passerade och sköt honom till döds med en ljuddämpad pistol. Först sköts Changosjvili i sidan av kroppen och sedan två gånger i huvudet när han låg på marken.
Precis som vid förgiftningarna av den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och den ryske ex-spionen Sergej Skripal riktas misstankarna mot Ryssland.
Tyska åklagare bedömer att den ryska regeringen bär det högsta ansvaret för mordet och i en rättegång som inleds på onsdagen ska det avgöras om den misstänkte – som kom till Tyskland under falsk identitet – är en agent som agerat på Kremls order.
Pistol, cykel, peruk
Efter mordet såg vittnen hur en man kastade en stor väska i floden Spree, där polisen senare fann mordvapnet, en peruk och en cykel.
Kort därpå greps en man som enligt identitetshandlingar skulle vara en 49-årig rysk medborgare vid namn Vadim Sokolov. Handlingarna var dock förfalskade, avslöjade tidningen Der Spiegel i samarbete med den Storbritannienbaserade journalistgruppen Bellingcat.
Mannen är egentligen den några år äldre Vadim Krasikov, ursprungligen från Kazakstan, som har dömts för ett liknande mord i Moskva 2013, enligt deras underrättelser och jämförelser av bilder. Krasikov uppges ha blivit rekryterad av den ryska underrättelsetjänsten FSB, vilket åklagarna väntas styrka med information från hans mobiltelefon.
Telefonen återfanns i mannens hotellrum, tillsammans med bland annat en flygbiljett tillbaka till Moskva. Enligt åtalet fick han en order från den ryska centralregeringens myndigheter åtminstone fem veckor före mordet.
Den misstänkte är förtegen. Under den första rättegångsdagen meddelar han via sin advokat att hans namn är Vadim Sokolov och att han är en rysk, ensamstående ingenjör. Han nekar till all kännedom om Vadim Krasikov.
"Jag känner inte till någon med detta namn", meddelar mannen.
Putin: Han var blodtörstig
Den mördade Zelimchan Changosjvili kom från en georgisk region med en stor tjetjensk minoritet och har tidigare stridit med tjetjenska rebeller mot Ryssland. När han sökte asyl i Tyskland några år tidigare sade han sig frukta för sitt liv om han skulle återvända. Han rapporteras ha överlevt två tidigare mordförsök i Georgien. i Tyskland levde han under ett annat namn.
När Rysslands president Vladimir Putin uttalade sig i ärendet – sedan Tyskland utvisat två ryska diplomater – beskrev han Changosjvili som en "ondskefull och blodtörstig mördare" och anklagade tjetjenen för inblandning i bombdåd i Ryssland.
Efter mordet sade Changosjvilis bror i en intervju med Dagens Nyheter att han befarade att han "stod näst på tur" och att han sökte asyl i Sverige. Det är för TT oklart om brodern har fått asyl.
Tyska åtgärder?
Ryssland har konsekvent nekat till anklagelserna och besvarade Tysklands utvisningar av diplomater med att utvisa två tyska diplomater. Tyskland har hotat med sanktioner och varnat för ytterligare åtgärder.
Spänningen länderna emellan och den europeiska misstron mot Ryssland är större än på mycket länge, inte minst efter förgiftningen av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som fortfarande vårdas i Berlin.