– Myndigheterna har använt otroligt mycket resurser på det här och jag tror att de ser att effekterna är begränsade, säger försvarsadvokat Michael Juul Eriksen till TT.
Han företräder Loyal to familia (LTF) i den rättsprocess som fortfarande pågår efter Köpenhamnspolisens beslut 2018 om att med omedelbar verkan upplösa gänget.
I en första vända i Köpenhamns tingsrätt fick åklagarmyndigheten och polisen rätt. Nu pågår en andra rättegångsrunda i hovrätten och det är högst troligt att frågan till slut kommer att avgöras av Danmarks högsta domstol, enligt Michael Juul Eriksen.
Nya avdelningar
Det var när förhandlingarna inleddes i hovrätten nyligen som åklagare Lasse Biehl lämnade uppgifter som tyder på att det kriminella gänget frodas, trots förbudet.
I början av året hade LTF 79 medlemmar, men under våren och sommaren har medlemsantalet ökat till 106, uppgav åklagaren. Enligt danska medier har det kriminella gänget också öppnat nya avdelningar efter att det förbjöds.
TT har bett Rigspolitiet förklara hur gänget kan växa, trots förbud.
"Det är korrekt att polisen bedömer att medlemsantalet har vuxit under 2020, men det måste inte betyda att LTF vuxit som kriminell grupp utan det kan vara ett uttryck för polisens ökade registrering och därmed övervakning av det förbjudna gänget", skriver Thomas Rudbeck vid Rigspolitiets kommunikationsavdelning.
Döljer gängsymboler
Dansk polis ser många tecken på att gänget påverkas av förbudet, enligt Thomas Rudbeck. Medlemmarna uppträder till exempel inte som tidigare i stora grupper på gatorna i de större städerna och de undviker också att öppet visa tatueringar och kläder med gängsymboler.
Men samtidigt är Loyal to familia indraget i en konflikt med ett annat gäng i Köpenhamnsområdet och gruppen ses därför fortfarande av polisen som en aktör i den kriminella miljön.
"Ingen tror att förbud och straff slutgiltigt löser problemen", skriver Jørn Vestergaard, professor i straffrätt vid Köpenhamns universitet, i en mejlkommentar till TT.
Men han är övertygad om att fler gäng kommer att förbjudas, om domstolen slår fast att det var rätt att förbjuda LTF.
"Det finns i varje fall ett symbolvärde i att förbjuda ett gäng. Det kan göra det svårare att rekrytera nya medlemmar", skriver Vestergaard.
Förbudet mot Loyal to familia infördes efter att ett blodigt gängkrig blossat upp 2017. Då hade gänget enligt polisens bedömningar 243 medlemmar fördelade på nio avdelningar i Danmark och dessutom två avdelningar i Skåne.
Åklagarsidan hänvisar bland annat till 109 olika brott som gängmedlemmar dömts till sammanlagt 344 års fängelse för.
"Politisk signal"
– Det är inget tvivel om att det har varit ett mycket stort behov av att sända en politisk signal, säger försvarsadvokat Michael Juul Eriksen.
Han ser förbudet som ett utslag av politikers behov av att profilera sig själva.
– Det finns inga exempel på att det är ledare som har dömts för att beordra andra att begå brott, utan de dömda har begått brotten själva, understryker han.
Han trycker också på att det är mindre än hälften av medlemmarna i det gäng han försvarar som har dömts för något brott.
Även om alla rättsliga instanser skulle komma fram till att det var rätt att förbjuda Loyal to familia så tror Michael Juul Eriksen inte att det kommer att leda till att fler gäng förbjuds i Danmark, eftersom ett gängförbud helt enkelt är svårt att verkställa.
– Man kan ju inte förbjuda människor att existera. De här människorna som man menar har varit medlemmar i LTF existerar ju fortfarande. De känner varandra och de fortsätter att göra det, många av dem har känt varandra sedan de var små.