Officerarna som i tisdags tog makten i Mali hade utlovat ett civilt övergångsstyre, för att bädda för nyval när läget medger. Men nu är juntans talesperson Ismaël Wague inte längre lika tydlig med att militären ska hålla sig borta från övergångsstyret.
– Vi kommer att tillsätta ett övergångsråd, med en övergångspresident som antingen kommer att vara militär eller civil. Vi har kontakt med civilsamhället, oppositionspartier, majoriteten, alla, för att försöka få övergången på plats, säger han till tv-kanalen France 24 enligt nyhetsbyrån AFP.
Uttalandena från juntan kom sedan koalitionen M5-RFP pekat på att juntan lovat att "inleda en civil politisk övergång", och att oppositionen gärna är med i arbetet att "utveckla en färdplan" för demokrati. Talesmannen Choguel Maiga sade till medier att en jättelik manifestation ska hållas i huvudstaden Bamako på fredagen för att "fira det maliska folkets seger".
Juntan har också beordrat att landets gränser återigen ska öppnas, men den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas har instruerat sina medlemsländer att hälla gränserna mot Mali stängda.
Imam lämnar politiken
På torsdagen verkade det mesta som vanligt på Bamakos gator, i linje med Ismaël Wagues uppmaning till invånarna att fortsätta med sina vardagsliv, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Andra tecken på lugn är att den inflytelserike protestledaren Mahmoud Dicko säger att han drar sig tillbaka, och att Frankrike understryker att insatserna mot terrorism fortsätter som vanligt.
Imamen Dicko har via sina predikningar de senaste månaderna växt fram som en ledargestalt i motståndet mot den nu störtade presidenten Ibrahim Boubacar Keïta. Juntan träffade i onsdags Dicko och efter mötet sade en talesman för imamen att han lämnar politiken. Reuters rapporterar det som ett tecken på att även han är nöjd med kuppmakarnas löften.
Goita ledare
Officeraren Assimi Goita har presenterat sig som ledare för kuppen. Han har i fem år lett Malis specialstyrkor, och beskriver sig nu som ordförande i CNSP (ungefär "nationalkommittén för folkets frigörelse"), den grupp som leder landet efter kuppen.
– Mali befinner sig i socioekonomisk kris. Det finns inte längre utrymme för misstag, säger han till medier i Bamako.
Omvärlden har fördömt kuppen. Men efter de lugnande signalerna från Bamako verkar de internationella insatserna i Mali fortsätta som vanligt – styrkan Minusma i landet, där även Sverige deltar, är en av FN:s största.
Insatserna rullar på, säger Jean-Pierre Lacroix, chef för FN:s fredsbevarande insatser, till säkerhetsrådet i New York, rapporterar Reuters. Men han understryker att det nu är bråttom för Mali att återgå till lag och ordning.
Kräver Keïta tillbaka
Frankrikes utrikesminister Florence Parly twittrar också att den internationella antiterroroperationen Barkhane fortsätter, "för att stärka säkerheten för alla". I Barkhane deltar bland andra Danmark, och ett svenskt bidrag till styrkan väntas anlända i vinter.
Samtidigt säger Frankrikes president Emmanuel Macron att han och Tysklands förbundskansler Angela Merkel kräver en snabb övergång till civilt styre.
Ecowas kräver i sin tur att Ibrahim Boubacar Keïta snarast återinsätts som president.
– Vi har beslutat att omedelbart skicka en delegation på hög nivå för att säkerställa den omedelbara återgången till konstitutionell ordning, säger Nigers president Mahamadou Issoufou.