Påvens julvädjan får diktator att mjukna

Den belarusiske ärkebiskopen Tadeusz Kondrusiewicz ser ut att få komma hem till jul. Detta sedan Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko uppmanats att förbarma sig över ärkebiskopen av självaste påve Franciskus.

Påve Franciskus under en gudstjänst i Vatikanen tidigare i december.

Påve Franciskus under en gudstjänst i Vatikanen tidigare i december.

Foto: Remo Casilli/Pool via AP/TT

Brott & Straff2020-12-22 17:40

Den katolske ärkebiskopen Tadeusz Kondrusiewicz tycks ha hamnat i onåd hos regimen sedan han försvarat den senaste tidens demonstrationer mot makten i Minsk. Efter en resa till Polen i somras förvägrades han inresa i sitt hemland av myndigheterna.

Sedan dess har diplomater från Vatikanstaten outtröttligt arbetat med fallet. Ärkebiskopens öde har fått självaste påven att engagera sig.

Ett särskilt sändebud från mikronationen träffade under förra veckan Aleksandr Lukasjenko med en uppmaning om att åtminstone hjälpa ärkebiskopen att resa hem inför den stundande julhelgen, en julvädjan som tycks landat i god jord.

"I en akt av vördnad för påven och våra goda relationer så överväger Lukasjenko att lystra till påvens vädjan och att hitta en möjlig lösning", skriver Belarus utrikesminister Vladimir Makej i ett uttalande på departements hemsida.

En majoritet av de troende i Belarus tillhör den ortodoxa kyrkan men landet har en katolsk minoritet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!