Bara det att lagen tas fram i Peking får många Hongkong-bor att reagera, förklarar den oberoende Kina-rådgivaren Frédéric Cho.
– Det finns en oro i Hongkong kring Fastlandskinas rättssystem, säger han.
– Det är två olika kulturer, i och med att Hongkong varit separerat från Kina. Jag brukar säga att det är som om Öst- och Västtyskland hade förblivit uppdelade i över 150 år.
Sedan 1997
Han berättar att detta har varit på gång ända sedan förhandlingarna då Hongkong var en brittisk koloni.
– En nationell säkerhetslag är något som Folkrepubliken Kina egentligen hade hoppats kunna införa redan från dag ett, då Hongkong blev Kina igen, den 1 juli 1997.
Men även då väckte det protester, som sedan återkommit i flera omgångar, till exempel under hösten 2003.
– Sedan dess har Hongkong velat hålla fast vid sin juridiska tradition, säger Frédéric Cho.
Inte valfråga
Staden har bland annat yttrandefrihet och andra rättigheter på helt andra nivåer än i Fastlandskina. Kina lovade 1997 att upplägget "ett land, två system" skulle gälla i minst 50 år. Men när nya stora demonstrationer förra året utbröt i samband med ett annat omstritt förslag, om utlämning av misstänkta från Hongkong, kom signaler om att Peking börjat tröttna.
– Egentligen, om man hade följt överenskommelsen om Hongkongs överlämning till Kina från Storbritannien, skulle det här ha fattats på lokal nivå av Hongkongs egna myndigheter, säger Frédéric Cho om säkerhetslagen.
– Men man bedömer i Peking att Hongkong inte mäktar med att anta den.
Det är också en tajmningsfråga – när lokalval hölls i Hongkong i november förra året gick de demokrativänliga krafterna väldigt starkt. I höst är det dags för nästa val, till Hongkongs parlament.
– Med tanke på det vill man ha den här lagen antagen så att det inte blir en fråga till valen i september, säger Frédéric Cho.