Räder mot ökänd maffia tvärs över Europa

I tillslag mot den ökända 'Ndrangheta-maffian deltog hundratals poliser i flera europeiska länder på onsdagen. Målet var att slå till mot narkotikasmuggling och skattefusk.

Den italienske antimaffiaåklagaren Federico Cafiero. Arkivbild.

Den italienske antimaffiaåklagaren Federico Cafiero. Arkivbild.

Foto: Peter Dejong/AP/TT

Brott & Straff2021-05-05 22:04

Över 80 morgonräder utfördes i Italien, Tyskland, Spanien och Rumänien, enligt Europol och Eurojust.

Operationen resulterade i beslag av kokain, vapen och tillgångar värda miljontals euro – till exempel lyxbilar och smycken – samt 33 arresteringsordrar, de flesta i Italien, och frysta bankkonton.

Åklagare i Turin ledde arbetet som var inriktat på två 'Ndrangheta-klaner, familjerna Agresta respektive Giorgi. De är misstänkta för att organisera kokainsmuggling mellan Italien, Nederländerna, Tyskland och Spanien och för att ha tvättat vinsterna via kommersiella företag.

Enbart i Tyskland deltog runt 500 poliser och skatteutredare i räderna, och i Italien ungefär 300.

På en presskonferens efterlyste den italienske antimaffiaåklagaren Federico Cafiero de Raho ett bredare samarbete för att rå på den organiserade brottsligheten:

– Det krävs ett globalt ingripande, inte bara på europeisk nivå.

Han varnade för det stora faran som 'Ndrangheta utgör. Maffiaorganisationen har sin hemvist i regionen Kalabrien i södra Italien och anses vara den mäktigaste i Italien med bland annat internationell drogsmuggling, penningtvätt och utpressning som specialiteter.

Fakta: Maffian i Italien

Italiens tre största maffiagrupper är regionalt förankrade men också internationellt verksamma inom alla upptänkliga brottskategorier: mord, utpressning, knarkhandel, miljöbrott, skattefusk, penningtvätt, piratkopiering och flyktingsmuggling.

'Ndrangheta: Kalabrien. Beskrivs som den mäktigaste kriminella organisationen i Italien, inte minst tack vare omfattande smuggling av kokain från Sydamerika. Har sin bas i ett av landets fattigaste områden, vid tån på "stöveln".

La Cosa Nostra: Sicilien. Tidigare den mest uppmärksammade organisationen, mycket på grund av brutala interna uppgörelser och insatser i stor skala av italiensk polis. Den ursprungliga maffian som fungerat som en modell för andra och som är uppbyggd kring klaner och familjer.

Camorra: Neapeltrakten. Camorran kontrollerar bland annat illegal sophantering och livsmedelsfusk och tvingar företagare att betala beskyddarpeng, "pizzo". Mycket av deras inkomster kommer från droghandel. Är mindre hierarkiska men mer blodiga än La Cosa Nostra, enligt författaren Roberto Saviano som skrivit boken "Gomorra".

Källor: AFP, BBC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!