Anklagelserna framkommer i en rapport sammanställd av organisationen The New Humanitarian tillsammans med Thomson Reuters Foundation. I rapporten vittnar över 50 olika kvinnor om att hjälparbetare i samband med det nu pågående ebolautbrottet utsatt dem för sexuella övergrepp.
Männen som begått övergreppen sägs ha arbetat för bland annat WHO, Läkare utan gränser (MSF), UNICEF och Oxfam.
"Jag var skräckslagen"
Enligt vittnesmålen tvingades många kvinnor att gå med på sexuella handlingar för att få arbeta som bland annat städare och lokalvårdare under ebolainsatserna i landet. Två av kvinnorna vittnar om att de blev gravida till följd av övergreppen.
"Jag kan inte komma på någon som arbetade med ebola som inte var tvungen att gå med på saker", säger en av de anonyma kvinnorna i rapporten.
Några av övergreppen ska ha begåtts så sent som i mars i år.
En kvinna i rapporten berättar att hon kontaktades av en hjälparbetare efter att hennes man dött i ebola. Mannen bjöd henne till ett hotell där han drogade och våldtog henne.
Ytterligare en kvinna berättar att en man som sade sig arbeta för en hjälporganisation sökte upp henne och erbjöd henne pengar mot att hon skulle ha sex med honom.
"Jag var skräckslagen, jag kände mig äcklig. Jag har inte ens berättat om det här för min mamma."
Utredning inledd
Tre organisationer har uppgett att de utreder anklagelserna sedan rapporten släpptes. En av dessa är Världshälsoorganisationen (WHO).
"Handlingarna som påstås ha begåtts av individer som utgav sig arbeta för WHO är oacceptabla och det här kommer att utredas grundligt", skriver WHO i ett uttalande om anklagelserna.
"Sveket mot de boende på de platser där vi verkar är oreparerbart. Vi tolererar inte den här typen av beteende från några av våra anställda eller samarbetspartners. De som identifieras som skyldiga kommer att hållas ansvariga och omedelbart stängas av", fortsätter WHO.
Kongo-Kinshasa kämpar för närvarande med ännu ett utbrott av det fruktade ebolaviruset. Över 120 nya fall har rapporterats sedan juni i år och fler än 50 människor har dött i det nu pågående utbrottet, som är det tredje att drabba landet under de senaste två åren.
Motsvarande nära tio miljarder kronor i bistånd har sedan 2018 skänkts för att bekämpa smittan i landet. Tiotusentals lokalanställda har under åren arbetat med insatserna för att få bukt med smittan.