Rättegången inleddes vid tiotiden på onsdagen. Kort dessförinnan twittrade premiärminister Jean Castex orden "Always Charlie" (Alltid Charlie).
I fokus i rättssalen står de tre dagar av blodiga dåd med jihadistiska förtecken som i början av 2015 skakas Frankrike.
Fasorna börjar när de beväpnade bröderna Saïd och Chérif Kouachi tar sig in på Charlie Hebdos redaktion i Paris den 7 januari. De dödar tolv personer, skriker att de "hämnats profeten" och flyr från platsen.
Dagen efter skjuter Amedy Coulibaly ihjäl en polis i en trafikkontroll i Paris. Och den 9 januari tar han flera personer som gisslan i en judisk matbutik och hotar att döda dem om polisen stormar ett tryckeri där bröderna Kouachi uppehåller sig. Han mördar senare fyra personer i butiken.
På kvällen den 9 januari genomförs en samordnad insats mot tryckeriet och butiken. Alla tre gärningsmän dödas.
I en videoinspelning hävdar Coulibaly att attacken genomfördes och samordnades med jihadister från sunniextremistiska IS. Och al-Qaida på Arabiska halvön har tagit på sig på sig dådet mot Charlie Hebdo.
Flera misstänkta
Nu har det blivit dags för 14 personer som anklagas för medhjälp att ställas inför domstol. Rättegången i Paris, som är försenad på grund av coronapandemin, kommer att pågå till den 10 november.
Bland brottsmisstankarna finns bland annat vapenleveranser samt medlemskap i och finansiering av terrorgrupp. De allvarligaste anklagelserna riktas mot Mohamed Belhoucine och Ali Riza Polat, som misstänks för medverkan till terrorism – ett brott som kan ge livstids fängelse.
Belhoucine är dock en av tre personer som kommer att prövas i sin frånvaro. Han tros, precis som sin bror samt Coulibalys flickvän, ha rest till IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak strax före attackerna. Det är oklart om de fortfarande lever.
"Viktigt"
Under rättegången väntar vittnesmål från överlevande. Rättsprocessen kommer sannolikt att väcka svåra minnen till liv från ett av de mörkaste kapitlen i Frankrikes moderna historia.
"Den här rättegången är viktig för dem. De vet att de som hade fingret på avtryckaren inte längre finns, men de väntar på att rättvisan ska utvisa vem som gjorde vad", skriver advokaterna för offren på Charlie Hebdo till nyhetsbyrån AFP.