Revanschlystna Trumpförsvarare intar senaten

De har en utmanande uppgift – men matematiken är på deras sida. Nu träder Donald Trumps försvarsadvokater in i rampljuset i riksrättsprocessen. De väntas hänvisa till expresidentens yttrandefrihet och hävda att demokrater använt lika hård retorik som Trump.

Trumps advokater, David Schoen, Bruce Castor och Michael van der Veen.

Trumps advokater, David Schoen, Bruce Castor och Michael van der Veen.

Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Brott & Straff2021-02-12 08:57

– Det är kristallklart för alla hur det kommer att gå i denna riksrättsprocess. Donald Trump kommer att frias, säger Texassenatorn Ted Cruz sturskt till nyhetskanalen CNN inför försvarets framträdande.

– Det krävs 67 röster för att fälla och alla i senaten förstår att det inte finns tillräckligt många röster för fällande dom.

Tillsammans med Utahsenatorn Mike Lee och South Carolinasenatorn Lindsey Graham besökte den Trumplojale Cruz sent på torsdagen Trumps försvarsadvokaters kontor för att diskutera strategier. Mötet har kritiserats eftersom de tre senatorerna också är domare i rättegången.

Tuff press

Träffen och Ted Cruz ord torde ändå tjäna som uppmuntran för Team Trump som är under hård press efter försvarsadvokat Bruce Castors kritiserade inledningsplädering i tisdags. Donald Trump själv ska ha varit rosenrasande över de osammanhängande formuleringarna, som bland andra The Washington Post har klippt ihop videoinslag med.

– Vi får helt enkelt göra bättre ifrån oss nästa gång, sade Castors kollega David Schoen då om kritiken.

Lägg därtill att den demokratiska åklagarsidan fått mycket beröm för sin effektiva argumentation som nu avslutats. Med stöd av videos har de hävdat att Trump, genom våldseggande retorik och upprepade falska påståenden om valfusk, ytterst bär ansvar för den dödliga stormningen av Kapitolium den 6 januari.

Rätt att tala fritt

Det kommer försvaret nu vända sig emot. Vid sidan av att hävda att riksrättsprocessen strider mot grundlagen, eftersom Trump redan lämnat Vita huset, lär de luta sig mot den omfattande yttrandefrihet som även en president åtnjuter.

Poängen ska då vara att även den som tycker att Trump uttalade sig provocerande under tiden inför attacken mot kongressbyggnaden, ska kunna gå med på att han hade rätt att tala fritt. Och att hans ord inte går att se som en direkt "anstiftan till uppror", den åtalspunkt rättegången kretsar kring.

Advokaterna kommer sannolikt även att påstå att försvaret valt ut vissa Trumpcitat och ryckt dem ur sitt sammanhang. Bland dem finns "om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", ord som den dåvarande presidenten fällde kort före kongressattacken. Trumsidan lär visa på att även demokrater har använt ordet "fajtas" i politiska tal, noterar public servicekanalen NPR.

Ny syn på Trump?

Till skillnad från åklagarsidan, som tog två dagar på sig att presentera sin bevisföring, har försvaret sagt att tror sig kunna bli klara på en tre, fyra timmar. Därefter har senatorerna fyra timmar på sig att ställa frågor och sedan fattar kammaren beslut om vittnen ska kallas.

Det har sagts att rättegången kan vara avklarad i nästa vecka.

Det är allmänt känt att utsikterna att Donald Trump fälls är mycket små. Enligt grundlagen krävs två tredjedelsmajoritet för fällande dom, 67 av de 100 senatorerna, och så stort stöd har inte Demokraterna i nuläget.

Men det är också känt att den direktsända riksrättsprocessen riktar sig lika mycket till amerikanerna. Frågan är om den ändrar deras syn på Donald Trump, som skriver historia som den första presidenten att ställas inför riksrätt två gånger.

Bakgrund: Trump och riksrätten

Riksrättsprocessen mot expresident Donald Trump, hans andra, inleddes i senaten i tisdags. Den enda punkten i riksrättsåtalet lyder "anstiftan till uppror". Det syftar på hans felaktiga påståenden om fusk i det senaste presidentvalet och det tal Trump höll kort innan hans anhängare stormade kongressen den 6 januari.

Riksrättsförfarandet finns beskrivet i USA:s grundlag som trädde i kraft 1789. Representanthuset beslutar om riksrätt, medan senaten agerar domstol.

När det gäller presidenten kan denne avsättas av kongressen om han eller hon i riksrätten döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser".

Donald Trump är ju dock inte längre president. Men en viktig följdpoäng är att senaten, om expresidenten fälls, kan rösta igenom ett förbud mot att i framtiden inneha ett folkvalt ämbete

Ingen president i USA har blivit avsatt genom riksrätt. Donald Trump (2019–2020), Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, men friades av senaten.

Vid den förra riksrätten mot Donald Trump anklagades han för att ha pressat Ukrainas styre för att uppnå egen politisk vinning, anklagelser han friades från. Han är den ende i USA som ställts inför riksrätt två gånger och den ende president som ställts inför rätta efter det att han lämnat Vita huset.

Källor: USA:s grundlag, History.com, The New York Times, Findlaw.com, The New Yorker

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!