Revanschlystna Trumpförsvarare intar senaten

De har en utmanande uppgift – men matematiken Ă€r pĂ„ deras sida. Nu trĂ€der Donald Trumps försvarsadvokater in i rampljuset i riksrĂ€ttsprocessen. De vĂ€ntas hĂ€nvisa till expresidentens yttrandefrihet och hĂ€vda att demokrater anvĂ€nt lika hĂ„rd retorik som Trump.

Trumps advokater, David Schoen, Bruce Castor och Michael van der Veen.

Trumps advokater, David Schoen, Bruce Castor och Michael van der Veen.

Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Brott & Straff2021-02-12 08:57

– Det Ă€r kristallklart för alla hur det kommer att gĂ„ i denna riksrĂ€ttsprocess. Donald Trump kommer att frias, sĂ€ger Texassenatorn Ted Cruz sturskt till nyhetskanalen CNN inför försvarets framtrĂ€dande.

– Det krĂ€vs 67 röster för att fĂ€lla och alla i senaten förstĂ„r att det inte finns tillrĂ€ckligt mĂ„nga röster för fĂ€llande dom.

Tillsammans med Utahsenatorn Mike Lee och South Carolinasenatorn Lindsey Graham besökte den Trumplojale Cruz sent pÄ torsdagen Trumps försvarsadvokaters kontor för att diskutera strategier. Mötet har kritiserats eftersom de tre senatorerna ocksÄ Àr domare i rÀttegÄngen.

Tuff press

TrÀffen och Ted Cruz ord torde ÀndÄ tjÀna som uppmuntran för Team Trump som Àr under hÄrd press efter försvarsadvokat Bruce Castors kritiserade inledningsplÀdering i tisdags. Donald Trump sjÀlv ska ha varit rosenrasande över de osammanhÀngande formuleringarna, som bland andra The Washington Post har klippt ihop videoinslag med.

– Vi fĂ„r helt enkelt göra bĂ€ttre ifrĂ„n oss nĂ€sta gĂ„ng, sade Castors kollega David Schoen dĂ„ om kritiken.

LÀgg dÀrtill att den demokratiska Äklagarsidan fÄtt mycket beröm för sin effektiva argumentation som nu avslutats. Med stöd av videos har de hÀvdat att Trump, genom vÄldseggande retorik och upprepade falska pÄstÄenden om valfusk, ytterst bÀr ansvar för den dödliga stormningen av Kapitolium den 6 januari.

RĂ€tt att tala fritt

Det kommer försvaret nu vÀnda sig emot. Vid sidan av att hÀvda att riksrÀttsprocessen strider mot grundlagen, eftersom Trump redan lÀmnat Vita huset, lÀr de luta sig mot den omfattande yttrandefrihet som Àven en president Ätnjuter.

PoÀngen ska dÄ vara att Àven den som tycker att Trump uttalade sig provocerande under tiden inför attacken mot kongressbyggnaden, ska kunna gÄ med pÄ att han hade rÀtt att tala fritt. Och att hans ord inte gÄr att se som en direkt "anstiftan till uppror", den Ätalspunkt rÀttegÄngen kretsar kring.

Advokaterna kommer sannolikt Àven att pÄstÄ att försvaret valt ut vissa Trumpcitat och ryckt dem ur sitt sammanhang. Bland dem finns "om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land lÀngre", ord som den dÄvarande presidenten fÀllde kort före kongressattacken. Trumsidan lÀr visa pÄ att Àven demokrater har anvÀnt ordet "fajtas" i politiska tal, noterar public servicekanalen NPR.

Ny syn pÄ Trump?

Till skillnad frÄn Äklagarsidan, som tog tvÄ dagar pÄ sig att presentera sin bevisföring, har försvaret sagt att tror sig kunna bli klara pÄ en tre, fyra timmar. DÀrefter har senatorerna fyra timmar pÄ sig att stÀlla frÄgor och sedan fattar kammaren beslut om vittnen ska kallas.

Det har sagts att rÀttegÄngen kan vara avklarad i nÀsta vecka.

Det Àr allmÀnt kÀnt att utsikterna att Donald Trump fÀlls Àr mycket smÄ. Enligt grundlagen krÀvs tvÄ tredjedelsmajoritet för fÀllande dom, 67 av de 100 senatorerna, och sÄ stort stöd har inte Demokraterna i nulÀget.

Men det Àr ocksÄ kÀnt att den direktsÀnda riksrÀttsprocessen riktar sig lika mycket till amerikanerna. FrÄgan Àr om den Àndrar deras syn pÄ Donald Trump, som skriver historia som den första presidenten att stÀllas inför riksrÀtt tvÄ gÄnger.

Bakgrund: Trump och riksrÀtten

RiksrÀttsprocessen mot expresident Donald Trump, hans andra, inleddes i senaten i tisdags. Den enda punkten i riksrÀttsÄtalet lyder "anstiftan till uppror". Det syftar pÄ hans felaktiga pÄstÄenden om fusk i det senaste presidentvalet och det tal Trump höll kort innan hans anhÀngare stormade kongressen den 6 januari.

RiksrÀttsförfarandet finns beskrivet i USA:s grundlag som trÀdde i kraft 1789. Representanthuset beslutar om riksrÀtt, medan senaten agerar domstol.

NÀr det gÀller presidenten kan denne avsÀttas av kongressen om han eller hon i riksrÀtten döms för "förrÀderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser".

Donald Trump Àr ju dock inte lÀngre president. Men en viktig följdpoÀng Àr att senaten, om expresidenten fÀlls, kan rösta igenom ett förbud mot att i framtiden inneha ett folkvalt Àmbete

Ingen president i USA har blivit avsatt genom riksrĂ€tt. Donald Trump (2019–2020), Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, men friades av senaten.

Vid den förra riksrÀtten mot Donald Trump anklagades han för att ha pressat Ukrainas styre för att uppnÄ egen politisk vinning, anklagelser han friades frÄn. Han Àr den ende i USA som stÀllts inför riksrÀtt tvÄ gÄnger och den ende president som stÀllts inför rÀtta efter det att han lÀmnat Vita huset.

KĂ€llor: USA:s grundlag, History.com, The New York Times, Findlaw.com, The New Yorker

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!