Romersk hämtmat uppgrävd i Pompeji

Ett komplett gatukök med vackert målad serveringsdisk har grävts fram i Pompeji. Där finns till och med rester från den tidens hämtmat.

Ett gatuservering från början av vår tideräkning har grävts fram i Pompeji, komplett med nedsänkningar för de varma matkärlen längs disken.

Ett gatuservering från början av vår tideräkning har grävts fram i Pompeji, komplett med nedsänkningar för de varma matkärlen längs disken.

Foto: Luigi Spina/Pompejis arkeologipark/AP/TT

Brott & Straff2020-12-26 16:40

Italienska kulturdepartementet berättade på lördagen om de nya fynden. Att romare gärna åt sin lunch ute är känt, men detta är första gången man kunnat få fram ett fullständigt matställe – termopolium – med allt från reklammålningar till matrester.

Det nya fyndet ger kunskaper man aldrig haft tidigare, rapporterar nyhetsbyrån EFE. Här köpte de lägre klasserna sin varma mat. Laboratorieanalyser av innehållet i krukor, kannor och amforor ska lära oss mycket mer om pompeijanernas matvanor, berättar arkeologchefen Massimo Osanna.

Snigel och fläsk på menyn

Den murade disken har uttag att sänka matkärlen i. Sidornas målningar visar några råvaror: andfåglar, en tupp, sniglar, en gris och fiskar.

I ett vinkrus har man hittat malda bönor, något som brukade tillfogas vinet för att bleka det och ändra smaken.

Golvet var lättvättat: av terrakotta med inslag av olikfärgad marmor. Man har funnit fragment av ek som sannolikt kom från bänkytan.

Den nyfunna restaurangen har ännu inte öppnats för besökande. Pompeji är klassat som världsarv och ett av Italiens hetaste turistmål.

Pompeji nära Neapel ödelades år 79 efter Kristus i ett häftigt vulkanutbrott. Staden hade då omkring 13 000 invånare. Lavan och askan kom så hastigt att folk inte hann fly – och tack vare det kan nutiden se hur dåtiden levdes. Cirka två tredjedelar av området har hunnit bli avtäckt och analyserat sedan utgrävningar började i mitten av 1700-talet, skriver Reuters.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!