Ryska sanktioner efter förgiftningsskandal

Ryssland inför sanktioner mot flera EU-företrädare, som svar på europeiska sanktioner mot Ryssland efter förgiftningen av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Brott & Straff2020-12-22 09:15

Det meddelar utrikesdepartementet i Moskva efter ett möte med Sveriges, Tysklands och Frankrikes ambassadörer, där det ryska missnöjet med EU:s reaktioner på Navalnyjfallet ska ha vädrats.

Mer konkret handlar det om en utvidgning av listan över personer som inte tillåts resa in i Ryssland. Moskva har inte meddelat vilka svenskar som kan ha ha listats.

"Utrikesdepartementet beklagar starkt detta besked. Det förändrar inte Rysslands ansvar att se till att det blir en internationell, oberoende och trovärdig utredning av förgiftningen av Navalnyj", skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

Svenskt laboratorium

Sverige, Tyskland och Frankrike är de tre länder vars laboratorier oberoende av varandra har slagit fast att Navalnyj förgiftades av det Sovjettillverkade nervgiftet novitjok i augusti i år, vilket ledde till att EU införde sanktioner mot Ryssland.

I förra veckan pekade journalistgruppen Bellingcat ut den ryska säkerhetstjänsten FSB som skyldig till förgiftningen. I måndags kom nya medieuppgifter, som gör gällande att ett team från den ryska säkerhetstjänsten FSB preparerade oppositionspolitikerns kalsonger med novitjok. Nervgiftet ska sedan enligt toxikologer ha aktiverats av svett.

"Storhetsvansinne"

Från ryskt håll tillbakavisas uppgifterna som rena påhitt. Kreml hävdar vidare att Navalnyj är "sjuk", lider av "förföljelsemani" och uppvisar drag av "storhetsvansinne".

Det gift som användes vid mordförsöket mot Navalnyj är av samma typ som användes för att förgifta den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury 2018. Ryssland har pekats ut även för de mordförsöken.

Fakta: Novitjok

Novitjok är ett samlingsnamn för en grupp nervgifter som togs fram i Sovjetunionen på 1970- och 1980-talen. Det består av olika, avancerade blandningar av kemikalier. En av dem, kallad A-230, anses vara fem till åtta gånger dödligare än nervgasen VX.

Novitjok finns i form av vätska eller i fast form som ett mycket fint pulver.

Giftet har effekter som liknar dem från andra nervgifter. Det blockerar signaler från hjärnan till musklerna, vilket leder till att flera av kroppens funktioner kollapsar. Symtomen inträder inom 30 sekunder till två minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!