Tidigare CIA-medarbetare gripen för spionage

En tidigare anställd vid den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har gripits misstänkt för spionage för Kinas räkning, uppger USA:s justitiedepartement i ett uttalande under måndagen.

En tidigare CIA-medarbetare har gripits i USA, misstänkt för att ha lämnat ut hemligstämplad information till Kina. Arkivbild.

En tidigare CIA-medarbetare har gripits i USA, misstänkt för att ha lämnat ut hemligstämplad information till Kina. Arkivbild.

Foto: David J Phillip/AP/TT

Brott & Straff2020-08-17 23:55

Den misstänkte mannen greps i fredags och misstänks ha lämnat hemligstämplad information till kinesisk underrättelsetjänst tillsammans med en släkting som också varit anställd vid CIA.

Enligt rättsdokumenten ska informationsutlämningen pågått i många år, med start 2001. Då ska de tidigare CIA-medarbetarna haft ett tre dagar långt möte i Hongkong där de lämnade information om underrättelsetjänsten arbetsmetoder och hur de kommunicerar på ett skyddat sätt. Enligt åklagarna har delar av mötena filmats och på en upptagning ses hur den nu gripne mannen tar emot 50 000 dollar i kontanter.

Mannen arbetade för CIA mellan 1982 och 1989 och bodde sedan i Shanghai innan han 2001 flyttade till Hawaii, där han fick uppdrag som lingvist hos FBI. Enligt rättsdokumenten ska han då kopierat och tagit med sig hemligstämplade dokument.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!