Beskedet kom plötsligt i måndags – 59 mestadels Kina-anknutna appar bannlyses i Indien. Bland dem finns Tiktok och Wechat, populära tjänster med hundratals miljoner användare över hela världen.
Premiärminister Narendra Modis regering motiverar åtgärden med att apparna hotar "Indiens suveränitet och integritet, Indiens försvar, landets säkerhet och den allmänna ordningen", rapporterar medier i Delhi. Enklare uttryckt anklagas de för att kunna fungera som spioneriverktyg åt den kinesiska regimen.
600 miljoner
Liknande misstankar har även framförts på andra håll, som i fallet med USA:s anklagelser mot den kinesiska it-jätten Huawei.
Åtgärden får omedelbara effekter på en av världens viktigaste it-marknader. Bara Tiktok har laddats ned över 600 miljoner gånger i Indien, vilket gör att landet står för nästan en tredjedel av appens globala marknad, enligt siffror från analysfirman Sensor Tower, rapporterar Reuters.
Google och Apple tvingas nu plocka bort programmen från sina app-affärer, och i ett bredare perspektiv är konflikten ett hårt slag för många it-bolags planer i det folkrika Asien. Kina och Indien har befolkningar på 1,4 respektive 1,35 miljarder, vilket innebär att var tredje människa bor i något av de två länderna.
Stort bråk
De båda bjässarna har aldrig haft någon avspänd relation. 1962 utkämpades ett krig om landgränsen länderna emellan, och skärmytslingar har ägt rum regelbundet sedan dess. Nu i juni utbröt ett stort bråk mellan gränsvakter, vilket ledde till 20 indiska soldaters död och starka antikinesiska reaktioner på många håll i Indien.