Trudeau upprörd över sluten rättegång i Kina

Rättegången mot en av de två kanadensiska medborgare som har varit fängslade i Kina i över två år har genomförts utan att dom har fallit. Kanadas premiärminister Justin Trudeau är mycket upprörd över bristen på öppenhet under rättegången.

De två kanadensiska männen greps i Kina för över två år sedan. Arkivbild.

De två kanadensiska männen greps i Kina för över två år sedan. Arkivbild.

Foto: DARRYL DYCK/The Canadian Press/AP/TT

Brott & Straff2021-03-19 02:45

– Låt mig vara mycket tydlig. Gripandet av dem var helt godtyckligt och är helt oacceptabelt, liksom bristen på öppenhet kring domstolsförfarandena, sade Trudeau på en presskonferens på fredagen.

Då hade en första rättegång hållits tidigare under dagen kinesisk tid. Det gällde den ena av de två männen, affärsmannen Michael Spavor.

Diplomater ej insläppta

Den andra rättegången, mot den tidigare diplomaten Michael Kovrig, är planerad till på måndag.

Enligt en kanadensisk ambassadanställd blev varken han eller andra diplomater insläppta i domstolslokalen där rättegången genomfördes. Något domslut har som väntat inte meddelats.

Observatörer har sagt att om de två männen döms så kan det i slutänden innebära att det blir lättare att nå diplomatiska överenskommelser som leder till att de skickas tillbaka till Kanada.

De "Två Michaels"

Michael Spavor och Michael Kovrig greps i december 2018. De misstänks för spioneri, men enligt Kanada ligger falska anklagelser bakom gripandena.

Trudeau sade på presskonferensen att han och den kanadensiska regeringen tillsammans med allierade – som han tackade för att ha uppvisat "global solidaritet" i fallet – skulle fortsätta att trycka på Kina för att omedelbart släppa de "Två Michaels", som de gripna ofta benämns.

Gripandena skedde i samband med att en diplomatisk kris blossade upp mellan Kina och Kanada sedan Meng Wanzhou, dotter till grundaren av det kinesiska teknikföretaget Huawei, gripits i Kanada på grund av en amerikansk arresteringsorder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!