De demokratiska "åklagarna" vid förhandlingarna i den amerikanska senaten leker med ordet överbefälhavare och kallar Trump "inciter-in-chief", där ordet för befälhavare bytts ut mot ungefär uppviglare.
Som sådan eggade Trump folkmassan till marsch mot Kapitolium och ett "farligt uppror", säger riksrättsprocessens ledare, representanthusledamoten Jamie Raskin, som är demokrat från Maryland.
– Bevisen kommer att visa er att expresident Trump inte var någon oskyldig åskådare, säger han.
Två dagars framställan
Raskin och hans åtta kollegor ska under två dagar lägga fram sin bild av vad som inträffade och försöka leda i bevis att Donald Trump gjorde sig skyldig till anstiftan till uppror.
Han hade all makt att stoppa det som skedde, men gjorde det motsatta, anser de.
– Och när våldet obevekligt och oundvikligen följde, som förväntat, och rände fram över denna institution (senaten) och representanthuset i kaos, kommer vi att visa er att han fullständigt övergav sin plikt som överbefälhavare att stoppa våldet och skydda statsapparaten, säger Jamie Raskin.
De nio demokraterna pekar på uttalanden som Trump gjorde i det framträdande som utgjorde upptakten till stormningen, som uppmaningen att "kämpa utav helvete (fight like hell)" och bestrida resultatet i presidentvalet.
"Sade att det skulle ske"
Redan före valet hävdade Donald Trump att det skulle kunna ske valfusk. Efter valet framhärdade han länge och intensivt med osanningen att han blivit bestulen på en valseger och att hans väljare i själva verket blivit blåsta i en stor komplott.
Allt detta redogörs det för inför senaten. Det spelas upp filmklipp från den dåvarande presidentens tal i Washington DC och från själva stormningen av Kapitolium. Det visas också Twitter-inlägg som han skrev före, under och efter skeendet.
– Vid dagens början sade han att det skulle ske och vid dagens ände sade han i princip "Jag sade att detta skulle ske", säger Jamie Raskin.
– Och sedan tillägger han "Kom för alltid ihåg denna dag", men inte som en skamfläck, en skräckens dag eller som det trauma som vi andra minns det som, utan som en dag att fira.
Försvarssidan, Trumps advokater, höll ett 40 minuter långt framträdande på tisdagen som kongresspolitiker på bägge sidor dömde ut som osammanhängande och obegripligt.
Behöver fler republikaner
Trumps försvarare hävdade till en början att riksrättsåtalet var grundlagsvidrigt, eftersom expresidenten numera är en privatperson. Den andra sidan hävdade att det han måste ställas till svars för det han gjort, då det annars blir ett farligt prejudikat för framtida presidenter. 56 av 100 senatorer röstade för att processen kunde genomföras, bland dem sex republikaner.
Riksrätten är inte en rättegång i juridisk mening, utan avgörs av de folkvalda senatorerna. För att expresidenten ska fällas, och i praktiken avsättas i efterhand, behöver två tredjedelar av senaten rösta för det. Förutsatt att alla demokrater röstar för innebär det att 17 republikaner behöver sälla sig till dem. Och Donald Trump, som fortfarande har stort inflytande över sina väljare, har gjort klart att hans favör står på spel.