Tusentals omhändertagna – men Navalnaja släppt

För andra helgen i rad protesterade stora skaror anhängare till Putin-kritikern tillika oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i Ryssland. Över 5 000 personer frihetsberövades – däribland Navalnyjs fru. Hon släpptes senare.

En domstolsanställd tittar ut vid en förhandling i Moskva efter förra veckans protester.

En domstolsanställd tittar ut vid en förhandling i Moskva efter förra veckans protester.

Foto: Aleksandr Zemlianitjenko/AP/TT

Brott & Straff2021-01-31 07:05

Julia Navalnaja frihetsberövades vid demonstrationen i Moskva, uppger Navalnyjs stab. Hon omhändertogs av polis även under demonstrationerna förra veckan.

Navalnaja släpptes på söndagskvällen, men polis har upprättat en akt om hennes deltagande i demonstrationen, uppger Navalnajas advokat enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ställningskriget är tydligt: "Om vi fortsätter vara tysta kan de komma och hämta vem som helst av oss i morgon", skrev Navalnaja i ett inlägg på Instagram före frihetsberövandet.

Svår kyla

I Tomsk, det var mer än 20 grader kallt, samlades folk framför ett konserthus med budskapet "Släpp honom fri!" med syftning på Navalnyj. Även i Jakutsk, där temperaturen var minus 42, samlades demonstranter utomhus.

– Det är första gången jag deltar. Jag är bara så trött på den totala laglösheten hos dem som styr, sade Ivan, en av demonstranterna.

Förutom fängslandet av Navalnyj har uppgifterna om ett palats som påstås tillhöra president Vladimir Putin förmått många att demonstrera. Putin förnekar att han äger palatset vid Svarta havets kust.

Stor polisinsats

Även i Moskva var polis utstationerad för att stävja protester. Demonstranter har försökt överlista polisen och ta sig till fängelset Matrosskaja Tisjina där Navalnyj hålls. Men polis pressade tillbaka demonstranterna, skriver Interfax.

Omkring 1 600 uppges ha omhändertagits av polis i Moskva.

I S:t Petersburg stängde polis av trafiken till stadskärnan och närmare 1 000 personer frihetsberövades i samband med protester i staden. Ett 30-tal journalister omhändertogs också, men de flesta släpptes på söndagseftermiddagen.

"Vem som helst"

Aleksej Navalnyj greps för två veckor sedan vid sin hemkomst till Moskva efter att ha tillbringat flera månader i Tyskland, där han fått vård efter att ha förgiftats i samband med en flygresa i hemlandet.

Polisen varnade inför protesterna att de bedöms som olagliga, liksom föregående helg då också omkring 4 000 personer frihetsberövades.

Uppgifter om frihetsberövandena kommer bland annat från den fristående organisationen OVD-info.

Internationella fördömanden

Både USA och EU kritiserade massgripandena. EU:s utrikeschef Josep Borell skrev på Twitter att "människor måste ha rätt att demonstrera utan att vara rädda för repressalier".

USA:s utrikesminister Antony Blinken var än skarpare i ett uttalande: "USA fördömer ryska myndigheters ihärdiga och hårdföra hantering av fredliga protester".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!