Två år bakom ratten för Nouf: Det är frihet!

Så snart det var tillåtet tog Nouf Abuljadayel plats i förarsätet i Saudiarabien. Det var inte första gången som hon körde bil, men den här gången var det annorlunda.
–Jag kände mig fri, säger hon till TT.

Nouf Abuljadayel hos en bilhandlare i Jidda inför det att det blev tillåtet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien.

Nouf Abuljadayel hos en bilhandlare i Jidda inför det att det blev tillåtet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien.

Foto: Sofia Eriksson/TT

Brott & Straff2020-06-22 05:40

Hon hade redan körkort efter att ha bott flera år i Egypten. Och hon hade visserligen också tjuvkört sin kusins bil på undanskymda platser i Jidda. Men när Nouf Abuljadayel skulle åka hem från sin syster för två år sedan var det plötsligt tillåtet för henne att köra – och hennes bror bad henne att ta plats i förarsätet.

– Jag var nervös och upprymd på samma gång, men jag bara gjorde det. Snacka om frihet! säger Abuljadayel till TT.

Utländska körkort

De första 19 månaderna efter det att körförbudet hade slopats utfärdades över 170 000 körkort till kvinnor i Saudiarabien, rapporterade den statliga nyhetsbyrån SPA med hänvisning till offentlig statistik i början av mars. Majoriteten av kvinnorna som fick ett saudiskt körkort hade precis som Nouf Abuljadayel förarbevis från ett annat land.

– De första tre månaderna var det okej att köra med vilket körkort som helst. Sedan behövde jag ett saudiskt körkort, så jag gick och gjorde ett test. Det tog bara fem minuter och var lätt gjort, säger Abuljadayel.

– Men min syster hade inget körkort sedan tidigare så hon var tvungen att ta 18 lektioner på trafikskola och sedan köra upp.

"Män har accepterat"

Tidigare var Nouf Abuljadayel hänvisad till taxiappar eller familjens chaufför för att ta sig till jobbet, gymmet eller gallerian. Men nu kör hon oftast själv.

När TT träffade henne i Jidda i april 2018 drömde hon om att rulla fram på vägarna i en röd Mustang – men det har inte blivit verklighet.

– Sorgligt nog. Jag jobbar inom bilindustrin och träffade en rallyförare som sade att växellådan var gjord i Kina och att det ofta kunde bli problem. Så jag ändrade mig och nu kör jag min pappas bil, säger hon.

– De flesta kvinnor jag känner kör själva nu. Och det som har chockat mig mest är att så många män har accepterat det. Inte alla förstås, men de flesta har varit respektfulla ända från början.

Fakta: All makt hos kungahuset

Saudiarabien är en absolut monarki, utan vald folklig representation eller politiska partier. Den verkställande makten ligger hos kungen och dennes kabinett. Kungen innehar även posten som premiärminister och kronprinsen posten som vice premiärminister.

Rösträtten omfattar endast lokalvalen, där kvinnor 2015 för första gången fick delta och rösta. De lokala församlingarnas makt är dock kraftigt begränsad.

Situationen för de mänskliga rättigheterna är allvarlig och föremål för omfattande internationell kritik. Församlings- eller religionsfrihet existerar inte. Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna och det finns inte någon strejkrätt.

Styret grundar sig på Koranen och islamisk rätt, sharia. Landet har länge styrts av en strikt form av sunniislam, som kallas wahhabism.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!