En brytpunkt i ett land som länge underskattat det högerextrema hotet. Så beskriver Frankfurter Allgemeine rättegången mot den 46-årige nynazist som anklagas för mordet på Walter Lübcke, Angela Merkels partikollega i Kassel.
När huvudförhandlingen nu inleds riktas hela Tysklands blickar mot domstolen i Frankfurt. Mordet på Lübcke är enligt nyhetsbyrån AFP det första högerextrema politikermordet i landet under efterkrigstiden.
Rasistiska dåd
Det senaste året har flera uppmärksammade attentat med rasistiska förtecken skakat Tyskland. I februari sköt en högerextremist ihjäl nio personer med invandrarbakgrund i Hanau, och i oktober i fjol dödades två personer i ett antisemitiskt dåd i Halle. Tyska författningsskyddet (BFV) uppskattar att det finns omkring 24 000 högerextremister i landet, varav omkring hälften potentiellt är våldsamma.
Åklagarsidan tror att den åtalade 46-åringen drevs av rasism och främlingsfientlighet då han den 1 juni 2019 ska ha tagit bilen till Lübckes bostad och skjutit honom i huvudet. Den 65-årige CDU-politikern hade uttryckt stöd för Merkels hållning under flyktingkrisen 2015, då Tyskland öppnade gränsen och släppte in omkring en miljon asylsökande och migranter.
Ska ha knivhuggit irakier
Det gjorde honom till en måltavla, enligt åklagaren, som beskriver hur 46-åringen under tiden före dådet i allt högre grad ska ha projicerat sitt invandrarhat på Lübcke. Mellan 2016 och 2018 ska han och en medåtalad ha ägnat sig åt vapenträning. I samband med förundersökningen började utredarna misstänka att 46-åringen även knivhuggit en irakisk asylsökande i ryggen 2016, något som ledde till ett separat åtal.
46-åringen erkände till en början mordet på Lübcke, men tog senare tillbaka sitt erkännande och hävdade att hans medåtalade kumpan avlossade det dödande skottet. Åklagarna tror dock inte på den förklaringen.
Inrikesminister Horst Seehofer har kallat högerextremism det största säkerhetshotet mot Tyskland, och bland annat utlovat hårdare tag mot rasistiskt näthat.