Både Polen och Ungern motsätter sig den preliminära uppgörelse som ska garantera att EU-medel inte går till den som missköter sig när det gäller rättsstatens principer och demokratin.
De två länderna har i flera år fått kritik från EU-kommissionen och EU-parlamentet på just de här områdena och anser fortsatt att det rör sig om en orättvis häxjakt.
– Politisk utpressning är en väldigt dålig och oansvarig taktik från EU-parlament och vissa medlemsländer, säger Ungerns justitieminister Judit Varga till journalister i Budapest enligt nyhetssajten Politico Europe.
"Inte tid för veto"
Från övriga EU får dock Ungern och Polen inte särskilt mycket stöd.
– Det är beklagligt. Det här är en skör kompromiss. Den är väldigt välbalanserad mellan ministerrådet och parlamentet, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) sedan frågan diskuterats på ett webbhållet ministermöte under tisdagen.
Protesterna mot rättsstatsuppgörelsen blockerar EU:s hela långtidsbudget och det gigantiska coronastödpaket som stats- och regeringscheferna enades om i somras.
– Vi måste se till att de här pengarna når de som behöver dem, så fort som möjligt. Det finns inga ursäkter för att försena det här ytterligare, säger Tysklands EU-minister Michael Roth i ett webbsänt uttalande.
– Jag ber alla i EU att nu leva upp till sitt ansvar. Nu är inte tid för veton. Våra medborgare får betala väldigt dyrt för en blockering, säger Roth.
Nya förslag?
Som höstens ordförandeland i ministerrådet är det Tyskland som leder förhandlingarna för att få till en uppgörelse.
– Vårt mål är fortsatt att få klart förhandlingarna så fort som möjligt, säger Roth.
Enligt polsk press hoppas regeringen i Warszawa på bud som kräver större enighet i EU-kretsen innan en granskning om misskötsel kan dras i gång.
– Vi väntar på nya förslag som är förenliga med EU:s fördrag, säger regeringstalesmannen Piotr Muller till polsk radio enligt nyhetsbyrån Reuters.
Hans Dahlgren är dock tämligen tveksam till vad som skulle ändras.
– Jag ser inte att man kan lösa det här på något annat sätt än att man antar den här uppgörelsen som träffats, säger Dahlgren, som räknar med att frågan kommer att tas upp när EU-ländernas stats- och regeringschefer håller toppmöte via webben på torsdag.
Tvist om utvidgning
Ett annat östland på tvären för tillfället är Bulgarien, som vägrar godkänna en förhandlingsstart om EU-medlemskap för grannlandet Nordmakedonien.
Orsaken är en mångårig träta om etnicitet och historiska rötter.
Även här manar Tyskland till en snabb uppgörelse.
– Det är i hela EU:s intresse att inleda medlemskapsförhandlingar så snart som möjligt, säger Michael Roth.