Vännen om Ginsburg: Världen fattigare

Den amerikanska HD-domaren och jämställdhetskämpen Ruth Bader Ginsburgs bortgång har väckt sorg över stora delar av världen.
–Världen har blivit fattigare, säger svenska människorättsaktivisten Gerald Nagler, som sedan 1960-talet varit en nära vän till Ginsburg.

Gerhard Nagler med hustrun Monica bredvid ett porträtt av vännen Ruth Bader Ginsburg.

Gerhard Nagler med hustrun Monica bredvid ett porträtt av vännen Ruth Bader Ginsburg.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Brott & Straff2020-09-20 05:25

I Gerald Nagler och frun Monicas hem i centrala Stockholm finns mycket som vittnar om deras över ett halvt sekel långa vänskap med den amerikanska människorättsikonen. Bland annat en tavla i vardagsrummet som föreställer en färgglad Ginsburg med intensiva ögon, som domaren själv införskaffat och skämtsamt signerat som en gåva till paret.

Gerald Nagler minns när han för första gången träffade Ginsburg i New York.

– Hon visste redan då att hon skulle åka till Sverige för att göra jobbet för Columbia och att hon saknade kontakter så en gemensam vän introducerade oss. Ruth är en imponerande person, och hon gjorde ett djupt intryck på mig redan från första stund, säger han till TT.

Kort därpå återsåg de varandra i Stockholm.

Bandet till Sverige

Ruth Bader Ginsburg skulle komma att tillbringa flera års tid i Sverige för att skriva en bok om svensk förvaltning tillsammans med Anders Bruzelius. Under de åren på sextiotalet knöt Ginsburg starka band till landet.

– Hon blev oerhört förtjust i Sverige och lärde sig till och med svenska, sedan tog hon varje tillfälle att tala språket, berättar Gerald Nagler.

– Hon gillade systemet här och hur vi är mot varandra. Sverige låg i framkant vad gällde både jämställdhet mellan könen och mänskliga rättigheter generellt – det var ämnen såg låg henne varmt om hjärtat. Jag tror att Sverige spelat en viktig roll för att forma hennes politiska världsbild och det framhävde hon gärna själv genom åren.

Firat många semestrar

Bandet till Sverige handlade inte bara om politiken – genom åren utvecklades relationen till paret Nagler och Ginsburg besökte regelbundet Sverige för att bo hemma hos sina svenska vänner.

– Jag och min fru Monica blev lite av hennes svenska familj och vi har firat många härliga semestrar och nyårsaftnar ihop. Sist hon var här var i maj förra året för att ta emot Gilel Storch-priset, det var härligt att få träffa henne då och umgås.

Men även i umgänget med sina vänner var samhällsengagemanget ständigt närvarande.

– Ruth är inte typen som gillar kallprat, vi pratade inte om väder och sånt utan mest om framtiden och situationen i världen. Det var naturligt för oss båda att prata om mänskliga rättigheter då det var vad vi ägnade våra liv åt, säger Gerald Nagler som själv grundat organisationen Civil Rights Defenders.

Påverkade hela familjen

För en så politisk figur som Ruth Bader Ginsburg blir även döden politik. I samma stund som domaren drog sitt sista andetag började diskussionen om vem som ska ersätta henne i USA:s högsta domstol.

För hennes vän Gerald Nagler handlar hennes bortgång om långt mer.

– Ruth var den moraliska rösten, hon har varit en mentor för mig och många andra. Jag kommer att sakna henne mycket.

– Hon var en oerhört trogen vän. Det finns människor som gör karriär och sedan glömmer sina gamla vänner med hon var mycket trofast. Inte bara mot mig och min fru utan även mot våra barn och barnbarn. Hon har lämnat djupa spår i hela familjens medvetande, säger han med sorg i rösten.

Gerald Nagler understryker att det nu är viktigt att de efterlevande vårdar det som Ginsburg lämnar efter sig.

– Hon påminner oss om att vi inte får svikta i kampen för mänskliga rättigheter och specifikt för kvinnors jämlikhet – det var värden hon vigde sitt liv åt att försvara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!