Vicepresident Harris vädjar om vapenlag

En skärpning av USA:s vapenlagar har åter väckts efter dödsskjutningarna i Boulder. Vicepresident Kamala Harris vädjar till USA:s kongress att godkänna förslag om ökad kontroll.

USA:s vicepresident Kamala Harris.

USA:s vicepresident Kamala Harris.

Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Brott & Straff2021-03-24 15:47

Dådet vid ett köpcentrum i delstaten Colorado krävde tio liv, och händelsen väcker återigen en djupt polariserande diskussion om rätten att inneha vapen.

President Joe Biden antytt att han kan utfärda en exekutiv order om vapenkontroll.

Vicepresident Kamala Harris uppmanar parallellt USA:s kongress, och speciellt senaten, att rösta igenom lagar som redan är föreslagna. I en intervju med mediebolaget CBS säger Harris att två aktuella lagar som godkänts av representanthuset, där Demokraterna har majoritet, borde kunna godkännas av senaten.

– Det finns möjlighet till exekutivt handlande, men om vi antar en lag så är det mer permanent, säger Harris.

Demokraterna och Republikanerna har samma antal ledamöter i senaten, och vicepresidenten har utslagsröst om omröstningen blir oavgjord.

– Om kongressen antar lagen så får vi något som vi har saknat, säger Harris.

Vicepresidenten sade också att bakgrundskontrollen för vapeninnehav måste skärpas, och att kontrollmekanismen måste vara federal, alltså likadan i samtliga delstater.

Dödsskjutningarna i Colorado inträffade en knapp vecka efter det att åtta personer sköts till döds i Atlantas storstadsområde i delstaten Georgia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!