Vittnesmål och bildbevis genom videoinspelningar börjar berätta om det helvete som följde militärers och beväpnade gruppers framfart i den azeriska utbrytarrepubliken Nagorno-Karabach.
Striderna inleddes 27 september mellan militär från Azerbajdzjan och stridande armenier. Rapporterna från de asymmetriska fronterna var knapphändiga från oberoende aktörer. Först nu börjar organisationer som Amnesty International och Human Rights Watch (HRW) få tillgång till utsagor som kan verifieras.
Amnesty har fått tillgång till och analyserat 22 videoinslag som visar hur krigsfångar misshandlas och lik lemlästas. Samt rena mord.
Denis Krivosheev, som leder efterforskningarna i östra Europa och Centralasien, konstaterar att båda sidor i konflikten "visat fullständigt förakt för krigets lagar".
Förakt för krigslagar
"Det moraliska förfallet, bristen av medmänsklighet som fångats i dessa inspelningar visar på den medvetna viljan att åstadkomma fullständig skada och förnedring av offren", skriver han i sin rapport.
HRW kommer till samma slutsats i en rapport publicerad den 2 december, där organisationen intervjuat anhöriga och kontrollerat uppgifter om de många som försvunnit som krigsfångar, med osäkert öde.
"Det finns inget försvar för hur våldsamt och inhumant krigsfångar behandlats", skriver Hugh Williamson som leder organisationens arbete i Centralasien.
Men bevis om krigsbrott når ytterligare en fasansfull nivå i flera av de videoinslag som granskats av Amnesty. Ett av dem visar hur ett offer blir halshuggen. Militäruniformer, med azerisk flagga på skuldran och blodgrupp noterat på rockärmen, visar att männen tillhör den azeriska militären. På inspelningen tvingar de en man till marken, han saknar skjorta och bär bara kalsonger och byxor. Hans huvud skärs av, sedan jublar gruppen som ser på.
Huvud på griskadaver
I en annan sekvens från samma händelse har mannens huvud placerats på kadavret av en gris. "Det är så här vi hämnas, genom att skära av huvuden", säger en av dem i gruppen.
Källor bekräftar att offret var en civil, enligt Amnesty.
I en annan händelse, också filmad, ligger en man på marken, bunden och försedd med munkavle. Han bär en azerisk gränsvakts uniform.
Mannen som filmar talar armeniska, närmar sig sedan offret och sticker en kniv i hans strupe.
De båda organisationerna Amnesty och HRW kräver att parterna följer internationella lagar, och skyddar civila, samt att de utreder och dömer dem som bär ansvar för brott.
Striderna upphörde i Nagorno-Karabach efter en vapenvila som slöts den 9 november. Både Ryssland och Turkiet var indirekt inblandade i konflikten.