Zimbabwes president hotar oppositionella

Spänningarna stiger i ett oroligt Zimbabwe. Samtidigt som människorättsorganisationer rapporterar om dussintals gripna aktivister uppger president Emmerson Mnangagwa att han ska "göra sig av med" oppositionella.

Författaren Tsitsi Dangerembga och oppositionspolitikern Fadzayi Mahere är två av de regeringskritiker som gripits i Zimbabwe den senaste tiden.

Författaren Tsitsi Dangerembga och oppositionspolitikern Fadzayi Mahere är två av de regeringskritiker som gripits i Zimbabwe den senaste tiden.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Brott & Straff2020-08-04 19:25

– De ruttna äpplen som har försökt att dela vårt folk och försvaga vårt samhälle kommer att spolas ut, säger presidenten i ett oannonserat tal till nationen.

– Vi kommer att vinna över försöken att destabilisera vårt samhälle av ett fåtal skurkaktiga zimbabwier som agerar tillsammans med utländska krafter.

Enligt människorättsorganisationer i landet har flertalet aktivister gripits den senaste veckan, sedan myndigheterna satte stopp för planerade regeringskritiska protester som utlysts förra fredagen av oppositionspolitikern Jacob Ngarivhume.

Bland de som gripits finns den kända författaren Tsitsi Dangarembga och oppositionspolitikern Fadzayi Mahere, som båda åtalades för anstiftan till våldsaktion och som senare släpptes mot borgen. Under sommaren har även regeringskritiska journalister och demonstrerande sjuksköterskor gripits.

Missnöjet med Mnangagwa har ökat i takt med att landets ekonomiska kris – som förvärrats ytterligare av coronapandemin – blivit allt djupare. Med en inflation på över 700 procent har många svårt att köpa det allra mest nödvändiga och FN-organet Världslivsmedelsprogrammet (WFP) har larmat om att 60 procent av invånarna, 8,6 miljoner människor, är i behov av livsmedelsstöd.

Fakta: Zimbabwe

Zimbabwe styrdes från 1980 fram till 2017 av Robert Mugabe, som när han tillträdde var en hyllad frihetshjälte, men som under årens lopp förvandlades till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare.

1980 var Zimbabwe ett välmående land med ett produktivt jordbruk och en hel del industri, som senare lades i spillror genom decennier av vanskötsel. Under 2000-talet drabbades landet av en ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

I november 2017 tvingade militären bort president Mugabe som partiledare. Han ersattes av vicepresidenten Emmerson Mnangagwa. Mugabe uppmanades att avgå under hot om riksrätt och bara dagar senare meddelade han sin omedelbara avgång i ett brev.

Den 30 juli 2018 hölls presidentval i Zimbabwe. Mnangagwa vann valet.

Den 6 september 2018 avled Robert Mugabe på ett sjukhus i Singapore, 95 år gammal.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!