Visitationszoner på gång i Köpenhamn

Flera knivdåd i Köpenhamn under julhelgen gör att dansk polis överväger att införa visitationszoner.

Dansk polis överväger att införa visitationszoner i Köpenhamn sedan det skett flera knivdåd under julhelgen. Arkivbild.

Dansk polis överväger att införa visitationszoner i Köpenhamn sedan det skett flera knivdåd under julhelgen. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

BROTT2022-12-28 11:21

Sedan julafton har det skett sex knivdåd i Köpenhamns polisdistrikt. Dansk polis har därför ökat sin närvaro på gatorna och har dessutom inlett omfattande förundersökningar för att hitta gärningsmännen. Polisen överväger nu att också införa visitationszoner.

– Vi tittar nu på vilka extra verktyg vi har att tillgå och här är visitationszoner en av de möjligheter som vi just nu undersöker möjligheterna att införa, säger vice polisinspektör Knud Hvass från Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Enligt dansk polis finns det dock inte något direkt samband mellan knivdåden. Det är, enligt polisen, för tidigt att dra några slutsatser om de kan vara relaterade till gängkriminalitet.

Ingen fara för allmänhet

Knud Hvass understryker att den vanliga medborgaren inte har någon anledning att vara orolig.

– Det finns inget som tyder på att gärningsmännen gick efter slumpmässiga offer, säger Knud Hvass.

Lokala polischefen bestämmer

Enligt uppgifter från DN infördes visitationszoner i Danmark 2004 och hittills har de använts drygt 230 gånger runtom i landet. Beslutet att upprätta en visitationszon fattas av den lokala polischefen och måste offentliggöras. Beslutet gäller i två veckor och det finns möjlighet till förlängning. Under tiden zonbeslutet gäller avsätter polisen stora resurser i området och annat arbete nedprioriteras.

Enligt Tidöavtalet mellan regeringspartierna och SD ska införandet av visitationszoner i Sverige snabbutredas. I en visitationszon är tanken att polisen får utföra kropps­visitation och hus­rann­­sakan i fordon, utan att det finns någon brotts­misstanke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!