Minst 13 döda i attack efter regeringsavgång

Minst 13 personer tillhörande en regeringstrogen milis har dödats i en attack i norra Burkina Faso, uppger säkerhetsstyrkor. Det sker bara en dag efter att landets regering avgick till följd av demonstrationer mot det ökade jihadistiska våldet i landet.

Demonstranter i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou i slutet av november som krävde att landets ledare avgår efter en dödlig jihadistattack. Arkivbild.

Demonstranter i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou i slutet av november som krävde att landets ledare avgår efter en dödlig jihadistattack. Arkivbild.

Foto: Sophie Garcia/AP/TT

Burkina Faso2021-12-09 03:32

Det var i onsdags som Burkina Fasos president Roch Marc Christian Kaboré meddelade att han hade accepterat en avskedsbegäran från premiärminister Christophe Dabiré och hans regering.

Regeringen blir nu en övergångsregering, som kommer att styra landet fram tills att ett nytt styre har utsetts.

Presidenten utsåg Dabiré till premiärminister i början av 2019, mitt i en stigande våg av jihadistiska attacker.

Angreppen har sedan 2015 kommit allt oftare och blivit allt dödligare. Minst 2 000 människor har mist sina liv och 1,4 miljoner har tvingats lämna sina hem, särskilt i de norra och östra delarna av landet.

Under torsdagen kom alltså nästa attack, med minst 13 döda milismän, omkring en mil norr om staden Titao i norra Burkina Faso. Personerna skulle avlösa en annan styrka då de hamnade i ett bakhåll av beväpnade män, uppger säkerhetsstyrkor. Gärningsmännens motiv är okänt.

På senare tid har befolkningen protesterat mot att regeringen inte har lyckats stävja jihadistangreppen. Polis använde bland annat tårgas för att skingra regeringskritiska demonstranter i huvudstaden Ouagadougou i slutet av november, då flera skadades.

Presidenten har betonat behovet av att landet får en starkare regering och han har också nyligen lovat att utrota korruptionen i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!