Polio upptäckt hos barn i Burundi

För första gången på tre årtionden har infektionssjukdomen polio upptäckts i östafrikanska Burundi, meddelar Världshälsoorganisationen (WHO).

Länder med vilt poliovirus 1988 och 2023.

Länder med vilt poliovirus 1988 och 2023.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Burundi2023-03-17 13:07

Hela Afrika förklarades fritt från polio i augusti 2020 då inga nya fall hade konstaterats på kontinenten på fyra år. Sedan dess har fall upptäckts i Malawi, Moçambique – och nu Burundi.

Enligt WHO rör det sig om hittills åtta fall av poliovirus typ 2. De burundiska hälsomyndigheterna har upptäckt viruset hos en ovaccinerad fyraårig pojke i västra delarna av landet, liksom hos två andra barn som kommit i kontakt med pojken. Därutöver har polio typ 2 konstaterats i fem prover av avloppsvatten.

Polio är en smittsam infektionssjukdom. De flesta som smittas utvecklar inga symtom, medan andra får influensaliknande besvär, kräkningar och feber. För en liten del av de smittade orsakar viruset inflammation i ryggmärgen och därefter permanent förlamning av kroppsdelar som armar och ben.

Sjukdomen drabbar främst små barn, men kan förebyggas med vaccin.

"Vi stöttar de nationella ansträngningarna att öka takten gällande poliovaccinering, för att säkra att inget barn glöms bort och riskerar polios tärande inverkan", säger WHO:s Afrikachef Matshidiso Moeti i ett uttalande.

Burundi ligger i Östafrika och gränsar till Rwanda i norr, Tanzania i öst och Demokratiska republiken Kongo i väst.

Ett barn gråter efter att ha vaccinerats mot polio i Maiguguri, Nigeria 2016.
Ett barn gråter efter att ha vaccinerats mot polio i Maiguguri, Nigeria 2016.
Fakta: Polioviruset

Polio är en smittsam infektionssjukdom. De flesta som smittas utvecklar inga symtom, medan andra får influensaliknande besvär, kräkningar och feber.

För runt 0,02 procent av de smittade orsakar viruset inflammation i ryggmärgen, och därefter permanent förlamning av kroppsdelar som armar eller ben. Sjukdomen är dödlig när andningsorganen förlamas.

Poliovaccin finns i två varianter. Inaktiverat vaccin (IPV), som används i bland annat Sverige, består av avdödade viruspartiklar och ges som injektion. I stora delar av världen används dock ett levande vaccin som består av försvagade poliovirusstammar (OPV). Det ges i form av orala droppar, vilket är billigare och mer praktiskt.

I mycket sällsynta fall kan OPV-vaccinet utvecklas till ett aktivt virus – vaccinderiverad polio (VDPV). Det sker bara i områden där väldigt få är vaccinerade, där viruset kan cirkulera och ges tid till att mutera. I oktober 2019 hade 88 fall av vaccinderiverad polio, som sprids i mindre grad än det ursprungliga viruset, upptäckts världen över.

För att undvika vaccinderiverad polio har bland annat WHO förespråkat en gradvis utfasning av OPV-vaccinet.

Källor: Folkhälsomyndigheten och WHO

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!