Chile och Bolivia har enats i flodbråk

En mångårig fejd mellan Chile och Bolivia ser ut att ha lösts. Länderna har enats om att Silalafloden är ett internationellt vattendrag. Exakt vad detta innebär för ländernas diplomatiska förbindelser är dock osäkert.

Internationella domstolen i Haag (ICJ). Arkivbild.

Internationella domstolen i Haag (ICJ). Arkivbild.

Foto: Peter Dejong/AP/TT

Chile/Bolivia2022-12-01 19:50

Chile och Bolivia har i många år stridit om vem som har rätt till Silalafloden, som flyter genom båda länderna, och frågan hamnade 2016 i Internationella domstolen (ICJ) i Haag när Bolivia stämde Chile.

Det brinnande frågan var att landet ansåg att det äger rätten till floden och inte kompenseras för Chiles användning av vattnet. Chile har å sin sida hela tiden hävdat att floden ska betraktas som ett internationellt vattendrag, och svarade med en motstämning.

ICJ konstaterar nu att domstolen inte kommer att avkrävas ett domslut eftersom ländernas positioner har rört sig tillräckligt nära varandra och i stort överensstämmer.

"Det råder ingen tvekan om att Silalafloden är ett internationellt vattendrag", skriver ICJ och fortsätter att "båda parter är nu överens" om det antagandet.

Positiva signaler

Från båda länderna kommer också positiva signaler om att öka sitt samarbete.

– I dag, efter detta besked, kan vi fokusera på vad som förenar oss och inte vad som skiljer oss åt, säger Chiles president Gabriel Boric.

– Baserat på det här utslaget kommer Bolivia att utöva de rättigheter landet har över vattnet i Silalafloden, svarar Bolivias utrikesminister och konstaterar att bråket nu är "avslutat".

Silalafloden har sina källflöden i Bolivias våtmarker, flyter in i Chiles mer ökenliknande natur innan den når Stilla havet. Striden om vattnet har under åren blivit viktigare i takt med att klimatförändringarna gjort vattentillgången allt viktigare.

Chile har sedan 13 år haft en "megatorka" som hotar landets tillgång på färskvatten och i Bolivia genomlider Pantanal – världens största våtmarksområde – just nu sin värsta torka på nära 50 år.

Strid sedan 1800-talet

Flodstriden är en förlängning av den kuststrid mellan länderna som ICJ avgjorde för fyra år sedan. Bolivia fick då nej på sitt krav om att Chile måste förhandla om att erbjuda inlandsstaten Bolivia tillgång till en kustremsa mot Stilla havet som landet förlorade i ett krig 1884.

Länderna har på grund av dispyterna inte haft diplomatiska förbindelser sedan 1978. Inget av länderna har ännu signalerat att de kommer att återupptas efter torsdagens besked.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!