Colombia hedrar försvunnen sökhund med medalj

Wilson hjälpte till att hitta de försvunna barnen i Amazonas djungel. Nu har sökhunden hedrats med medalj – trots att han själv är spårlöst borta i regnskogen.

Drugia, som sägs vara mor till sökhunden Wilson, hedrades i hennes avkommas ställe.

Drugia, som sägs vara mor till sökhunden Wilson, hedrades i hennes avkommas ställe.

Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Colombia2023-06-27 00:36

Colombias president Gustavo Petro delade ut 86 medaljer till soldater, frivilliga tillhörande ursprungsbefolkningen och tjänstemän som varit inblandade i sökarbetet efter de fyra försvunna barnen i Amazonas, som hittades vid liv 40 dagar efter en flygplanskrasch.

Barnen, mellan ett och tretton år gamla, hittades den 9 juni och återhämtar sig fortfarande på ett militärsjukhus i Bogotá.

– Militären med sina satelliter och ursprungsbefolkningen med sina brygder – inklusive ayahuasca som åkallar djungelns andar – fann tillsammans liv, sade Petro.

Även hunden Wilson hedrades av presidenten med en medalj. Men det skedde i hans frånvaro och i stället fick hans mor Drugia ta emot hedersbemärkelsen.

Wilson deltog i sökarbetet och sprang i väg efter att ha fått ett spår den 18 maj. När hundförarna följde efter honom leddes de till området där barnen så småningom hittades. Men Wilson har inte återfunnits, även om soldater fortfarande är ute i djungeln och letar efter honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!