EMA utvärderar nytt coronvaccin

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA kommer den närmaste tiden, löpande i realtid, att utvärdera ett nytt coronavaccin.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utvärderar ett nytt vaccin mot covid-19.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utvärderar ett nytt vaccin mot covid-19.

Foto: Peter Dejong/AP/TT

Coronapandemin2021-07-20 18:52

Vaccinet, som heter Vidprevtyn, har utvecklats gemensamt av det franska läkemedelsföretaget Sanofi och brittiska Glaxosmithkline.

"EMA kommer att bedöma Vidprevtyn utifrån EU:s regelverk för effektivitet, säkerhet och kvalitet", skriver myndigheten i ett pressmeddelande på tisdagen.

Någon information om vad man inhämtat för kunskap om vaccinet hittills, eller någon tidsplan för utvärderingen, ges inte i pressmeddelandet.

Men Sanofi självt uppger i ett mejl till nyhetsbyrån Reuters att den löpande utvärderingen ska dra i gång "de kommande dagarna" i Storbritannien, Kanada och Singapore.

Att ett nytt läkemedel utvärderas löpande i realtid innebär att processen snabbas på och varje fas i utvecklingen av vaccinet granskas, i stället för att invänta det färdiga resultatet.

EMA har för närvarande i gång löpande utvärderingar av flera andra coronavacciner, exempelvis tyska Curevac och ryska Sputnik V.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!