WHO uppmanar Kina att informera om spridning

Kina måste meddela omvärlden hur covid sprider sig i landet och bör öka vaccineringen av befolkningen, uppmanar WHO. Kina ändrar kriterierna för hur landet beräknar antalet dödsfall av covid.

WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.

WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.

Foto: Martial Trezzini

Coronavirus2022-12-21 17:32

Världshälsoorganisationens (WHO) generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus varnade på en presskonferens på onsdagen för smittspridningen av covid i Kina och för hälsoläget som följer.

WHO-chefen uppmanade Peking att dela med sig av mer information om utvecklingen i Kina så att organisationen kan följa vad som händer. Uppmaningen gäller hur många som tas in på sjukhus och hur många som intensivvårdas. Men även detaljerad statisk över omfattningen skulle hjälpa Världshälsoorganisationen i dess analys.

– WHO är mycket oroat över utvecklingen, konstaterade Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Erbjuder stöd

Han sade också att organisationen stödjer Kinas försök att vaccinera fler, speciellt de som tillhör riskgrupper.

– Vi fortsätter att erbjuda vårt stöd för klinisk vård och hjälp att skydda vårdsystemet.

WHO:s katastrofchef Michael Ryan underströk samtidigt behovet av en snabb ökning av vaccineringar.

– Vi har sagt i veckor att detta smittsamma virus kommer att vara svårt att stoppa helt och hållet genom hälsovård och allmänna insatser. De flesta länder har valt en blandad strategi, sade Ryan med hänvisning till omfattande vaccinering.

Minskat dödstal

Kina meddelade på onsdagen att inga nya dödsfall av covid bekräftats det senaste dygnet. Kinesiska myndigheter sade samtidigt att man ändrar beräkningsmodell för bekräftade coviddödsfall.

Numera inräknas endast de dödsfall där personen dött av andningsstopp som bekräftade covidfall.

Kina har tidigare bekräftat sju dödsfall sedan landet slopat den tidigare politiska inriktningen om nolltolerans, nedstängning och obligatorisk karantän. På onsdagen sänkte Kina siffran till sex.

Uppmaningen till Peking från WHO kom dagen efter det att USA erbjudit Kina vaccindoser mot covid. Förslaget kom från utrikesdepartements talesperson Ned Price.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!