Beskedet från IPCR är rådgivande och inte juridiskt bindande, och har tagits fram av experter från EU:s medlemsländer under onsdagen. Av det framgår att IPCR nu starkt uppmanar länderna att införa krav på negativa covidtester för resenärer från Kina.
– Det vi kunnat konstatera är att situationen i Kina förändrats markant. Kina har meddelat att landet lyfter sina utreserestriktioner från och med den 8 januari, och det påverkar inresandet från Kina till EU, säger Eva Schultz, ordförande vid IPCR-mötet och svenskt ambassadråd i Bryssel.
Ökad smittspridning i Kina
Smittspridningen i Kina har ökat, och när landet nu lättar på sina egna reserestriktioner stiger oron för att nya virusvarianter ska spridas. Flera länder har eller ska införa krav på negativa covidtester, däribland Storbritannien, Frankrike och Spanien. Röster har därför höjts för samordnad testning på EU-nivå.
– Ett antal individuella medlemsstater har sett behov för restriktioner och för att vidta samordnade åtgärder. Vad en medlemsstat gör får betydelse för andra medlemsstater, säger Eva Schultz.
– Vi har alldeles för starkt minne av hur snabbt det kan gå om man inte agerar. Flera medlemsstater hänvisade till att de föredrar att vidta försiktighetsåtgärder i ett tidigt skede för att undvika en snabb eskalering. Man vill helt enkelt minimera risker för att bli tagna på sängen.
Rekommendationer om munskydd
Under mötet kom representanterna även överens om att "rekommendera" att resenärer till och från Kina ska bära munskydd. Medlemsländerna är därtill överens om att tillhandahålla hygienråd till både passagerare och personal på flygplatser och flygplan.
Eftersom IPCR:s uppmaning inte är juridiskt bindande kan EU:s medlemsländer själva avgöra huruvida testning ska införas vid inresa. IPCR är en mekanism inom EU, tänkt att underlätta beslutsprocessen vid kriser och vars möten har en rådgivande funktion.
Att EU enas om inreseregler är avgörande för effekten. Det anser Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, som under tisdagen sade att det inte är meningsfullt om bara Sverige inför krav på negativa tester. Samtidigt skriver EU:s smittskyddsmyndighet ECDC på sin webb att varianterna som cirkulerar i Kina redan finns inom EU och inte är kritiska för invånarna här.
Medlemsländerna kommer att hålla ett nytt IPCR-möte i mitten av januari, för en ny utvärdering av situationen.