EU rasar mot Bulgariens låga vaccinationsgrad

EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton varnar för att Bulgariens låga grad av vaccinerade mot covid-19 utgör en risk för hela EU.

EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton skräder inte orden i sin kritik mot Bulgariens låga vaccinationsgrad. Arkivbild.

EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton skräder inte orden i sin kritik mot Bulgariens låga vaccinationsgrad. Arkivbild.

Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Coronaviruset2021-11-19 17:00

– Detta utgör självklart en stor risk för Bulgarien men också för alla andra, säger Breton på en pressträff i Bulgariens huvudstad Sofia.

Endast 26 procent av bulgarerna är fullvaccinerade mot covid-19, jämfört med EU-snittet på 68 procent. Siffran innebär att Bulgarien är det EU-land med lägst andel av befolkningen som vaccinerat sig, visar nyhetsbyrån AFP:s sammanställning av officiella källor.

– Om vi inte gör någonting kommer vi kanske att få en bulgarisk virusvariant eftersom alltför många människor inte har vaccinerat sig, säger Breton och tillägger:

– Bulgarien är inte en ö.

Den låga vaccinationsgraden i landet förklaras med misstro mot myndigheter. Vaccinationstakten har dock ökat något sedan i oktober genom införandet av krav på så kallat covidbevis för att delta i många fritidsaktiviteter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!