Experter: Covidregler kan lamslå Italien

Ledande hälsoexperter uppmanar Italiens regering att lätta på de stränga karantänsreglerna. Experterna oroar sig för att landet annars kan lamslås när den mycket smittsamma omikronvarianten sprider sig.

Invånare i Milano köar utanför ett apotek för att testa sig för covid-19. Bilden är från den 23 december.

Invånare i Milano köar utanför ett apotek för att testa sig för covid-19. Bilden är från den 23 december.

Foto: Luca Bruno/AP/TT

Coronaviruset2021-12-27 19:03

Enligt gällande regler måste de som har varit i nära kontakt med en coronasmittad person självisolera sig i sju dagar om de är vaccinerade mot covid-19 – om inte är kravet självisolering i tio dagar.

Nino Cartabellotta, chef för den privata hälsoorganisationen Gimbes, säger att varje smittad person i genomsnitt har fem till tio nära kontakter. Han förutspår att inom två veckor kan en miljon människor i Italien ha smittats med coronaviruset.

– Det skulle innebära att fem till tio miljoner kontakter kan skickas i karantän, och det är inte möjligt, säger Cartabellotta till Radio Cusano Campus.

Virologen Fabrizio Pregliasco säger att de nuvarande reglerna kan leda till en generell nedstängning om de inte ändras.

– Det är klart att vi i det här skedet och med denna spridning av omikronvarianten måste överväga förändringar i sättet vi ingriper på, säger Pregliasco.

Italien registrerade en ökning av bekräftade coronafall i slutet av förra veckan, med som mest 54 762 bekräftade fall i lördags.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!