Coronasmittan ökar mest i Europa, USA, Australien, Nya Zeeland och stora delar av Sydamerika, enligt Världshälsoorganisationen WHO:s statistik. På dessa platser har över 10 000 fall per 100 000 invånare bekräftats den senaste veckan.
Men att jämföra smitto- och dödstal för covid-19 världen över är svårt, inte minst på grund av skillnader i hur länderna testar. Siffrorna som rapporteras kan dessutom vara svåra att bekräfta.
Ny omikronvariant sprids
I Storbritannien har en ny undervariant av omikron upptäckts, kallad XE, en blandning av omikronvarianterna BA.1 och BA.2. Fram till den 29 mars uppskattades en procent av alla bekräftade fall i Storbritannien vara av varianten XE, en variant som WHO har känt till sedan i slutet av januari 2022.
XE har även upptäckts hos en kvinna i Japan, som flög till landet från USA den 26 mars, rapporterar nyhetsbyrån Reuters på sin hemsida. Ett fåtal fall av XE har även rapporterats i Thailand.
Det finns i nuläget inget som tyder på att denna variant ska vara farligare än andra.
I två veckors tid har de 25 miljoner människor som bor i den kinesiska storstaden Shanghai omfattas av en enorm nedstängning. På tisdagen rapporterade AP, som hänvisar till statliga kinesisk medier, att restriktionerna lättas något efter att en del hushåll fått slut på mat. Det innebär att 6,6 miljoner människor uppges få lämna sina hem, men måste hålla sig till området där de bor. Vissa matbutiker och apotek ska enligt rapporterna få öppna igen.
Kina har sedan pandemins start haft en nolltolerans mot smitta. Det har inneburit stora nedstängningar och masstestning i de städer och regioner där covidutbrott upptäckts.
Här ökar smittan
Flera latinamerikanska och afrikanska länder ser just nu en ökning i antalet coronafall. I bland annat Mexiko, Argentina, Mali, Eritrea och Somalia har antalet smittade ökat med 50 procent på en vecka, enligt WHO.
Ungern är det enda land i Europa där samma kraftiga ökning skett.
Data från WHO visar också att 65 procent av Afrikas befolkning smittats av covid-19 under pandemin. Det är en högre siffra än de uppskattningar som tidigare gjorts.
Statistiken är sammanställd från 151 studier som undersökt blodprover på kontinenten mellan januari 2020 och december 2021.
I Afrika har 250 000 personer rapporterats avlidna med covid-19 sedan pandemins början. I ett tiotal afrikanska länder är mindre än 10 procent av befolkningen fullvaccinerade. Marocko är det land med högst vaccinationsgrad, där mellan 60 och 69 procent av befolkningen har vaccinerats.
Färre dödsfall i Sverige
De länder i Europa där dödstalen har ökat den senaste veckan är Irland, Bosnien- Hercegovina, Nordmakedonien, Grekland och Ungern. Bland dessa länder är Ungern värst drabbat. Där har dödsfallen ökat med över 50 procent under perioden.
I övriga Europa ligger antalet dödsfall på en konstant nivå, alternativt minskar. Sverige, Norge och Finland är bland de länder där dödsfallen minskar mest. Där har dödsfallen sjunkit med över 50 procent på en vecka.
Och på onsdagen varnade WHO för att pandemin ännu inte är över.
– Det här är inte rätt tid för att slappna av, lätta på restriktioner, släppa på testande och att sluta rapportera in siffror, säger Didier Houssin, som leder WHO:s covidkommitté.
– Viruset är fortfarande väldigt aktivt, dödstalen fortsätter att vara höga och viruset muterar på oväntade sätt.