"Världen vill ta det säkra före det osäkra"

Många länder stoppar inresor från södra Afrika för att försöka bromsa spridningen av omikronvarianten av covid-19, som ändå väntas sprida sig globalt.
–Kanske världen har lärt sig att vi måste vaccinera hela världen och inte bara vissa delar, säger Anders Nordström, Sveriges ambassadör för global hälsa.

Familjer på Tambo-flygplatsen i Sydafrika, ett land som många länder nu stänger reseförbindelserna med av rädsla för att importera fler omikronfall.

Familjer på Tambo-flygplatsen i Sydafrika, ett land som många länder nu stänger reseförbindelserna med av rädsla för att importera fler omikronfall.

Foto: Jerome Delay/AP/TT

Coronaviruset2021-11-30 05:02

Den expertpanel, upprättad av världshälsoorganisationen WHO, som granskade hur coronaviruset hanterats globalt i början av pandemin kom i våras fram till att åtgärderna var för långsamma, och dessutom inte tillräckligt bra.

Nu, med den nya omikronvarianten, reagerar många länder desto snabbare och har begränsat resandet från södra Afrika, regionen där varianten först rapporterades. Att många flyg stoppas drabbar de länderna hårt, och Sydafrika har vädjat om att flygstoppen ska hävas.

– Jag förstår att världen vill ta det säkra före det osäkra nu. Men jag har också enorm förståelse för de länder i Afrika som man stänger flygen från. Det drabbar länderna, inte när det gäller pandemin, utan det är ländernas ekonomi och människors jobb som hamnar i riskzonen, säger Anders Nordström, som var en av den oberoende panelens experter.

För lite vaccin

Det är också svårt att veta vilken effekt sådana åtgärder egentligen har för att begränsa smittspridningen. Enligt Anders Nordström är flygstopp ett "trubbigt verktyg" att ta till, och det är svårt att veta om åtgärderna är i överkant eller inte.

Oavsett skapar situationen en politisk spänning mellan de afrikanska länderna och en del andra länder. Här kan Sverige bidra genom att tydliggöra att det behövs en internationell lösning på pandemin, att inte varje land kan hantera den på egen hand, enligt Anders Nordström.

– Jag har mycket förståelse för att de afrikanska länderna blir upprörda över att världen gör på det sättet, särskilt som de inte har fått tillgång till tillräckligt mycket vaccin.

Världen mer beredd

De snabba åtgärderna kan vara ett tecken på att världen är mer beredd att vidta snabba åtgärder med erfarenhet från de senaste knappa två åren. Anders Nordström tror dock att det är tveksamt att det kan gå att stoppa en ny variant på samma sätt som man potentiellt hade kunnat göra med de allra första covidfallen.

– Det här viruset finns ute redan på så många håll i världen, så att stoppa det nu genom att sätta in kraftiga åtgärder för att stoppa smittan, det tror jag är otroligt svårt. Men man har blivit bättre på att ta reda på vad det är och snabbt följa upp för att se hur allvarligt det är. För det vet vi ju inte än.

Än så länge går det inte att avgöra om omikron är allvarligare än tidigare varianter av covid-19. Om det visar sig att det vaccin som finns i dag inte biter på omikronvarianten ska det enligt experterna gå snabbt, tre–fyra månader, att ändra vaccinen så att de fungerar för den nya varianten.

– Då börjar ju allt om i världen. Men nu har vi en plattform på plats och kanske världen har lärt sig att vi måste vaccinera hela världen och inte bara vissa delar.

Fakta: Världshälsoorganisationen WHO

När diplomater 1945 möttes för att bilda det som skulle bli FN stod skapandet av en global hälsoorganisation högt på agendan.

En sådan grundades; WHO-stadgan antogs den 7 april 1948, ett datum som uppmärksammas som Världshälsodagen.

WHO är en självständig organisation och inte ett underorgan till FN. I dag har den över 7 000 anställda vid de 150 landkontoren, de sex regionala kontoren och vid högkvarteret i Genève.

WHO verkar för bättre global hälsa genom en rad program. Organisationen fokuserar bland annat på tillgång till hälso- och sjukvård, vaccinationer, tillgång till läkemedel, utbildning och katastrofinsatser. WHO producerar också en rad viktiga hälsorapporter.

Källor: WHO och Svenska FN-förbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!