WHO: Globala risker med omikron

Mycket är fortfarande oklart kring den nya omikronvarianten av coronaviruset, men den väntas sprida sig globalt. Och med tanke på de möjliga konsekvenserna bedöms risknivån som "mycket hög", varnar Världshälsoorganisationen (WHO).

I Filippinerna håller nio miljoner människor på att vaccineras, efter att den nya omikronvarianten av coronaviruset upptäckts. På bilden får en kvinna sin spruta i staden Quezon.

I Filippinerna håller nio miljoner människor på att vaccineras, efter att den nya omikronvarianten av coronaviruset upptäckts. På bilden får en kvinna sin spruta i staden Quezon.

Foto: Aaron Favila/AP/TT

Coronaviruset2021-11-29 06:47

WHO sätter i sin senaste uppdatering upp en rad frågetecken kring omikron – hur smittsam är den, i vilken mån kan den komma förbi vaccinen, hur allvarligt sjuk blir man jämfört med tidigare varianter? Med mera.

Men trots, eller kanske tack vare, alla osäkerheter blir slutsatsen bister: "De övergripande globala risker som kan kopplas till den nya varianten omikron bedöms vara mycket höga", heter det i uppdateringen från WHO till de 194 medlemsländerna.

WHO skriver att omikron är "en högst avvikande variant med ett stort antal mutationer [...] varav vissa är oroande". Exakt hur allvarligt hot varianten utgör kan dock ta minst ett antal veckor att förstå.

Press på sjukvården?

Och även om varianten inte är farligare än andra former av covid-19 så finns det risk för att den sätter ytterligare press på redan ansträngda hälsosystem, noterar WHO. Det i sin tur kan orsaka fler dödsfall. Medlemsländer uppmanas därför att övervaka smittspridningen och snabba på vaccinationer, i synnerhet i områden där det finns många ovaccinerade.

Hittills har dock inga dödsfall med koppling till omikron registrerats. Varianten har hittills hittats i Australien, Belgien, Botswana, Danmark, Frankrike, Hongkong, Israel, Italien, Kanada, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Flera länder har höjt beredskapen och begränsat resandet från främst regionen runt Sydafrika. Israel har infört ett generellt stopp för utländska medborgare, medan Marocko stoppat alla flyg till landet i två veckor från och med måndagen. Japan stänger från och med tisdag sina gränser för utlänningar till följd av omikronvarianten, meddelar premiärminister Fumio Kishida.

Japans gränser har varit stängda under en stor del av pandemin, men tidigare i november meddelades att man till slut skulle öppna dem för en del affärsresenärer och utländska studenter. Omkring 370 000 personer med visum väntar på att släppas in i Japan.

Nio miljoner sprutor

I Filippinerna väntar man med att, som planerat, öppna sina gränser för vaccinerade turister. I stället ska myndigheterna försöka vaccinera hela nio miljoner människor på tre dagar, med start under måndagen. Säkerhetsstyrkor och tiotusentals frivilliga hjälper till med jätteinsatsen.

– Det är bättre att vara förberedd på omikronvarianten, säger landets vaccinchef Carlito Galvez till CNN i Filippinerna.

Även Australien pausar en tidigare planerad uppmjukning av gränsreglerna.

I enskilda länder skapar testresultat rubriker. I Nederländerna skrivs om de 13 personer som just flugit från Sydafrika som testat positivt för omikronvarianten. I Kanada berättas om de första fallen: två personer som nyligen rest till Nigeria. Båda isolerar sig och myndigheterna undersöker om de har haft kontakt med andra.

– I takt med att övervakningen och testandet fortsätter, så kan man vänta sig att andra fall av den här varianten kommer att hittas i Kanada, säger hälsominister Jean-Yves Duclos.

Fakta: Världshälsoorganisationen WHO

När diplomater 1945 möttes för att bilda det som skulle bli FN stod skapandet av en global hälsoorganisation högt på agendan.

En sådan grundades; WHO-stadgan antogs den 7 april 1948, ett datum som uppmärksammas som Världshälsodagen.

WHO är en självständig organisation och inte ett underorgan till FN. I dag har den över 7 000 anställda vid de 150 landkontoren, de sex regionala kontoren och vid högkvarteret i Genève.

WHO verkar för bättre global hälsa genom en rad program. Organisationen fokuserar bland annat på tillgång till hälso- och sjukvård, vaccinationer, tillgång till läkemedel, utbildning och katastrofinsatser. WHO producerar också en rad viktiga hälsorapporter.

Källor: WHO och Svenska FN-förbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!