WHO: Ovaccinerade med förhöjd risk bör ej resa

Efter spridningen av virusvarianten omikron uppmanar Världshälsoorganisationen (WHO) återigen ovaccinerade personer i riskgrupp att skjuta upp resor till platser där viruset sprids.

Världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.

Världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.

Foto: Fabrice Coffrini/AP/TT

Coronaviruset2021-11-30 19:26

WHO:s reseråd riktat till världens regeringar orsakade på tisdagen viss uppmärksamhet i medier globalt, då det till en början kunde tolkas som att alla över 60 år uppmanades att skjuta upp sina resor. Senare under kvällen förtydligade WHO rekommendationen till att det rör sig om ovaccinerade och de som inte haft covid-19 tidigare och som samtidigt är i en riskgrupp, exempelvis multisjuka eller personer över 60 år.

Rekommendationen i fråga är enligt WHO i linje med de överväganden som organisationen gjorde kring internationellt resande i juli i år.

Fler fall väntas

Världshälsoorganisationen skriver också att den väntar sig att omikronfall kommer att upptäckas i ett ökande antal länder till följd av att nationella myndigheter trappar upp smittspårning och sekvensering. WHO avråder samtidigt världens länder från att stänga gränser som ett sätt att stoppa smittan.

"Allmänna reseförbud kommer inte hindra internationell spridning och lägger en tung börda på människors liv och försörjning. Dessutom kan de påverka globala hälsoinsatser negativt under en pandemi genom att avskräcka länder från att rapportera och dela epidemiologiska data och sekvenseringsdata", skriver organisationen.

Resenärer ska dock vara uppmärksamma på symtom på covid-19, ska vaccinera sig och följa rekommendationer oavsett om de har vaccinerat sig eller inte, enligt WHO.

Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, konstaterar att vi inte vet så mycket om omikron än.

– Frågan är om (reserådet) först och främst är nödvändigt eller om det ens har någon effekt – de kan inte tvinga någon att inte resa.

Kan inte stoppa

På en fråga om det redan är för sent för att stoppa viruset från att sprida sig runt i världen säger Ali Mirazimi att mönstret går igen från de tidigare varianterna, att vi upptäcker dem när de redan har spridits.

– Det är en globaliserad värld. Folk reser, det kan vi inte stoppa, så viruset rör på sig. De åtgärder som är viktiga nu är att testa, hitta personerna, smittspåra och sätta in de resurserna i stället för att stänga gränser och stoppa människor från att röra på sig.

Folkhälsomyndigheten i Sverige hälsar till TT att man under tisdagskvällen inte kommer att kommentera WHO:s reseråd.

Rättad version: I en tidigare version av texten förekom en felaktig tolkning av WHO:s råd. WHO har nu förtydligat sina råd, och texten har därför formulerats om i linje med det.

Virusforskaren Ali Mirazimi. Arkivbild.
Virusforskaren Ali Mirazimi. Arkivbild.
Fakta: Detta vet vi om omikron

Virusvarianten av sars-cov2 som först upptäcktes i Sydafrika har fått namnet omikron av Världshälsoorganisationen (WHO). Den benämns även B.1.1.529.

WHO klassar omikron som en virusvariant av särskild betydelse (variant of concern) – den högsta klassificeringen på skalan.

Varianten är nyupptäckt och det saknas kunskap om den. Omikron har dock många mutationer som potentiellt skulle kunna leda till att vacciner ger sämre skydd. Även tidigare genomgångna infektioner skulle kunna ge ett sämre skydd mot den.

Också effekten av vissa läkemedel, baserade på antikroppar, skulle potentiellt kunna påverkas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!