Hög musik, burop och en docka föreställande "Fru Justitia" – en klassisk symbol för rättvisa – uppställd på ett traktorsläp möter den danska statsministern när hon kommer till rätten i Köpenhamnsstadsdelen Frederiksberg.
– Det var rätt beslut och nu går jag in och lämnar en förklaring, säger Mette Frederiksen (S) till journalisterna på väg in till torsdagens förhör med minkkommissionen.
Demonstranter använder visselpipor och trummor för att deras missnöje ska höras ända in i rättssalen, men några timmar in på förhöret sprider sig en hätsk stämning utanför lokalerna och det blir snart tumultartat.
Kastar ägg
Samtidigt som Frederiksen sitter i vittnesbåset omringas den bil hon hade färdats i. Folk spottar på bilen och en baklykta blir sönderslagen. Ägg kastas på en polisbil och demonstranter – vissa med koppling till den pandemiskeptiska rörelsen "Men in Black" – hamnar i fysiska konfrontationer med polisen, rapporterar tidningen BT.
Inne i rättssalen är det stundtals bister stämning mellan Frederiksen och kommissionen. Statsministern avbryter flera gånger utfrågaren Jakob Lund Poulsen.
– Jag vill gärna svara klart på den första frågan, innan det helt plötsligt kommer en ny, säger Frederiksen enligt BT.
Förra hösten fanns det en rädsla i Danmark om att bli ett "nytt Wuhan" – världens nya smittohärd – sedan en muterad variant av coronaviruset, som spridit sig till människor, upptäckts i vissa minkbesättningar.
– Vid den här tidpunkten är ju ingen vaccinerad och här står vi med en riskbedömning att mutationen kan minska vaccinens effekt. Tänk om det är Danmarks fel att vaccinerna inte kommer att fungera, säger Frederiksen om bakgrunden till beslutet.
Inte statsministerns ansvar
Det var under ett möte med regeringens koordinationsutskott den 3 november i fjol som beslutet fattades om att massavliva 15–17 miljoner minkar och dagen efter blev det offentligt på en presskonferens. Den 8 november kom dock avslöjandet att det saknades rättslig grund för att avliva även friska djur. Statsministern har hela tiden hävdat att det var först då hon fick reda på att beslutet var lagvidrigt.
Den linjen vidhåller hon under förhöret. Frederiksen pekar återigen ut livsmedelsministern Mogens Jensen (S) som ansvarig för beslutet, inte regeringen som kollektiv.
– Det är den enskilde ministern som fattar beslutet. Rent rättsligt kan inte utskottet fatta ett beslut, säger Mette Frederiksen.
Massavlivningen beskrivs som en av de största politiska skandalerna i modern tid i Danmark och hittills är livsmedelsministern Mogens Jensen det enda politiska offret. Han avgick i mitten av november i fjol.
Centraliserat makten?
Minkkommissionen ska i formell mening inte avkunna någon dom kring vem som har varit ansvarig för vad eller om det var nödvändigt att fatta beslutet. Under höstens förhör har det dock målats upp en bild om att den politiska makten i regeringen har centraliserats till statsministerns kansli – i Danmark kallat Statsministeriet.
Detta framgår även av ett dokument som visas upp i rätten och en förstärkning av kansliets makt har varit S-regeringens linje ända sedan den tillträdde sommaren 2019.
– Jag ser det som att det är nödvändigt att ge Statsministeriet mer muskler sett till politikutvecklingen och koordination, säger Mette Frederiksen under förhöret.
Statsministern får frågan om varför hon – trots att hon inte anser sig vara högst ansvarig för beslutet – valde att inta en central roll under den aktuella presskonferensen den 4 november i fjol.
– Landet har en statsminister som självfallet tar ansvar när det är en krissituation, svarar Frederiksen.
Det lagvidriga beslutet tog i praktiken död på minknäringen, som var en av världens största. Minkuppfödarna är lovade motsvarande 25 miljarder svenska kronor i kompensation och regeringen bad i slutet av november i fjol om ursäkt för hanteringen av frågan.
"Gå vidare med våra liv"
Dagen efter ursäkten besökte Mette Frederiksen minkuppfödaren Peter Hindbo på hans gård i Kolding på Jylland. Nu är han på plats utanför rättslokalen där Mette Frederiksen förhörs.
– Vi vill ha hela den här minkskandalen avslutad. Vi vill ha våra pengar, så att vi kan gå vidare med våra liv, säger Peter Hindbo till BT.
Minkkommissionen ska lämna slutrapport senast i april nästa år. Vad nästa steg blir är upp till folketinget att fatta beslut om. Om ett riksrättsåtal ska resas mot statsministern eller någon annan måste en majoritet i parlamentet ställa sig bakom ett sådant initiativ.