– Det viktigaste är att få en borgerlig regering och att Mette Frederiksen avsätts. Jag tror nog att väljarna kan förhålla sig till två kandidater. Jag anser att det är rimligt att det finns två borgerliga kandidater, säger partiledaren Søren Pape Poulsen enligt nyhetsbyrån Ritzau.
De senaste årtiondena har den borgerliga statsministerkandidaten normalt sett hämtats från Venstre, men under den nuvarande mandatperioden har De Konservative fått ökat stöd i opinionsmätningarna.
Förvirringen total
En dagsfärsk mätning från Voxmeter visar att de båda partierna nu i praktiken är jämnstora med drygt 13 procent av rösterna vardera. Vid valet sommaren 2019 fick Venstre 23,4 procent av rösterna medan De Konservative landade på 6,6 procent.
Samma mätning ger det borgerliga blocket 50 procent av väljarstödet medan det röda blocket samlar 47,6 procent. Danmark har inga fasta valdagar, men i början av juli krävde stödpartiet Radikale Venstre att ett nytt folketingsval måste utlysas före den 4 oktober.
De danska socialdemokraterna får i mätningen 23,9 procent av rösterna, vilket kan jämföras med 25,9 vid valet 2019. Försvarsministern Morten Bødskov verkar inte imponerad över att oppositionen nu har två statsministerkandidater.
– Det gör förvirringen om vem som ska leda högerflanken efter ett kommande folketingsval total, säger Bødskov.
De Konservative har inte innehaft statsministerposten sedan Poul Schlüters stordagar. Schlüter ledde flera borgerliga regeringar åren 1982–1993.
Övriga borgerliga partier, som exempelvis Liberal Alliance och Dansk Folkeparti, vill avvakta med att offentliggöra vem de pekar på som statsministerkandidat – Pape Poulsen eller Venstres partiledare Jakob Ellemann-Jensen.
Nytt parti är ny maktspelare
Under sommaren har oppositionen fått en ny maktspelare. Danmarksdemokraterna – som bildades så sent som i juni av den tidigare Venstreministern Inger Støjberg – får i den senaste mätningen 9,7 procent av rösterna.
Partiledaren Støjberg – som i december förra året dömdes till fängelse i riksrätten för en lagvidrig instruktion under sin tid som migrationsminister (2016) – säger att hon ska samtala med de båda statsministerkandidaterna innan Danmarksdemokraterne gör sitt val.