Danmark börjar vaccinera barn som är 5-11 år

Danmark börjar vaccinera barn i åldrarna 5-11 år. –Med vaccinering får både barn och föräldrar en mera normal vardag, säger Helene Probst från Sundhedsstyrelsen.

Danmark börjar vaccinera barn som är 5-11 år. Arkivfoto: Bertil Ericson

Danmark börjar vaccinera barn som är 5-11 år. Arkivfoto: Bertil Ericson

Foto: Bertil Ericson / TT

Danmark2021-11-26 14:51

I torsdags godkände EU:s läkemedelsmyndighet EMA att Pfizer-Biontechs vaccin Comirnaty ges till barn mellan 5 och 11 år. I dag, fredag, meddelar Danmarks Sundhedsstyrelse att man rekommenderar vaccination av barn som är 5-11 år.

– Det bästa vapnet för att hålla samhället öppet är vaccinet. Vi måste förebygga att barn smittar sina föräldrar som i sin tur smittar mor- och farföräldrar. Vaccinet fungerar på 90 procent av barnen, sa Helene Probst som är biträdande chef på Sundhedsstyrelsen under en pressträff på fredagseftermiddagen.

I Danmark vårdades, enligt Statens serum institut, under det senaste dygnet 426 personer med covid-19 på sjukhus och 53 av dem fick intensivvård. Sundhedsstyrelsen är bekymrad över belastningen på sjukhusen och tidigare uppskattningar av de danska sjukhusens kapacitet anger att de maximalt kan ha 800-1000 inlagda och ge intensivvård till 150-200 patienter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!