Danmarks regering meddelade sitt beslut till EU i slutet av förra veckan visar ett brev som justitieminister Nick Hækkerup (S) skrivit under.
"Den danska regeringen bedömer att den tillfälliga gränskontrollen är en nödvändig och effektiv åtgärd att rikta mot dessa hot", skriver han i ett brev till EU.
Efter flera spektakulära dåd i Danmark som svenskar misstänktes ligga bakom lanserade den danska regeringen ett "trygghets- och säkerhetspaket" och införde gränskontroll från den 12 november 2019. Den utförs punktvis på inresande från Sverige till Danmark.
Utdraget bekymmer
"De ihållande och betydande hoten mot vår allmänna ordning och inre säkerhet orsakad av militanta islamister och organiserade kriminella, som är i stånd att utnyttja den fria rörligheten inom Schengenområdet fortsätter att vara ett stort bekymmer för den danska regeringen", skriver Nick Hækkerup.
I Schengensamarbetet ingår 22 av EU:s 27 medlemsländer samt Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein. Inom Schengen kan medborgarna resa fritt, utan gränskontroller.
"Tillfällig" i åratal
De senaste åren har dock flyktingkrisen, terrorhot och coronapandemin lett till en rad återinförda hinder och kontroller vid gränserna.
Flyktingkrisen 2015 ledde till att flera länder 2016 införde tillfälliga gränskontroller, däribland Danmark, Tyskland, Sverige och Norge. Åtgärden är möjlig när den motiveras med den inre säkerheten i landet.
Gränskontrollen får förlängas med högst sex månader åt gången. Därför kallas den tillfällig även om den i vissa fall varit i bruk i fem år.