Danmark skickar ut tio ryska diplomater

Tio diplomater måste lämna den ryska ambassaden i Danmark, meddelar danska UD i ett pressmeddelande på fredagen.

Rysslands president Vladimir Putin under ett tal till den militära underrättelsetjänsten GRU 2018. Arkivbild.

Rysslands president Vladimir Putin under ett tal till den militära underrättelsetjänsten GRU 2018. Arkivbild.

Foto: Alexei Druzhinin/APTT

Danmark2023-09-01 07:08

Samtidigt har medieuppgifter gjort gällande att en rysk diplomat i Danmark har en ledande ställning inom den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

I ett mejl till den danska nyhetsbyrån Ritzau skriver UD att beskedet om minskning av antalet diplomater innebär att antalet anställda vid den ryska ambassaden i Köpenhamn ska motsvara storleken på personalen vid den danska ambassaden i Ryssland.

Den ryske diplomaten har enligt det danska utrikesdepartementets diplomatlista officiellt varit diplomat i Danmark sedan i februari i år.

Flera experter anser att mannen utgör ett hot mot landets nationella säkerhet, skriver den danska tidningen Information, som gör avslöjandet i samarbete med nederländska tidningen NRC.

Tidningen har kommit över läckta uppgifter från ryska register som visar att mannen dessutom har en bakgrund i Rysslands armé. Att han är GRU-officer har bekräftats av källor inom underrättelsetjänsten.

Uppgifterna har lämnats över till utrikesminister Lars Løkke Rasmussen. I ett skriftligt svar har utrikesdepartementet svarat att Danmark och Ryssland har fortsatta diplomatiska förbindelser, och att det därför också finns en dansk försvarsattaché i Moskva.

I fjol utvisade den danska regeringen 15 anställda vid den ryska ambassaden. Enligt den danska säkerhetspolisen PET var de underrättelseofficerare från GRU och Rysslands yttre underrättelsetjänst SVR.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!