Danmark: Värsta stormfloden sedan 1904

Ovädret Babet förde med sig en stormflod i delar av Östersjön som inte synts till sedan förra århundradets början.

Omfattande skador i Rødvig på Själland.

Omfattande skador i Rødvig på Själland.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix/TT

Danmark2023-10-22 09:02

Babet går till historien för att ha orsakat den värsta stormfloden på över hundra år i framför allt södra delarna av Danmark, rapporterar Danmarks Radio (DR). På sina håll var havsnivåerna mer än två meter över det normala, och har spolat upp båtar på land och slagit byggnader i spillror.

I flera städer brast de fördämningar som satts upp som skydd, och vatten strömmade in över gator och torg.

Paddlade runt stugan

Sara Haugesens sommarstuga i Roneklint var till stor del täckt av vatten på lördagen, och hon fick paddla kajak runt den för att inspektera skadorna.

– Havet bröt helt enkelt genom vallen, och vattnet kom väldigt snabbt och våldsamt, så att kanske hundra hus översvämmades, säger hon till danska TV2.

Stormflod innebär extremt höga vattenstånd, oftast till följd av kraftig blåst. I Danmark har uttrycket också en teknisk betydelse, då myndigheten Naturskaderådet kan utlysa stormflod, vilket gör det möjligt att söka ersättning som drabbad.

"Tydlig naturkatastrof"

På flera håll i Danmark har myndigheten Naturskaderådet bekräftat att det rört sig om stormfloder efter fredagens oväder, bland annat i Roneklint.

– Det var lite av en "nobrainer", för det är tydligt att det är en naturkatastrof. Men det är så klart otroligt skönt att man kan få hjälp av fixa skadorna, säger hon till TV2.

De tre stora försäkringsbolagen Trygg, Topdanmark och GF hade på lördagen tagit emot fler än 700 anmälningar om skador till följd av Babet, enligt Ritzau. Det rör sig om fällda träd, avloppsvatten som tagit sig in i källare och delar av tak som blåst bort.

Höga vattenstånd i Sønderborg under fredagskvällen.
Höga vattenstånd i Sønderborg under fredagskvällen.
Fakta: Nyårsstormen 1904

Nyårsstormen 1904/1905 anses varit lika svår för sydöstra Skånes del som seklets mest omtalade storm julen 1902.

Ett lågtryck mellan Sydnorge och Jylland rörde sig åt sydost och intensifierades hastigt den 30 december 1904. Vinden kantrade från kraftiga västvindar med en temperatur på +5 till till nordostlig vind av storm- eller orkanstyrka och tätt snöfall. Full orkan mättes vid Hanö och Utklippan.

Samtidigt steg havsvattennivåerna extremt och orsakade översvämningar med svåra skador på Österlen. I Ystad var havsvattenståndet 169 centimeter över normalnivån, det högsta som hittills uppmätts.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om