Dansk Folkeparti i kris – fem folkvalda lämnar

Invandringskritiska Dansk Folkeparti är i kris. Fem folketingsledamöter har valt att lämna partiet i protest mot den nyvalde partiledaren Morten Messerschmidt.

Fem folkvalda från Dansk Folkeparti blir politiska vildar i folketinget, som ryms i Christiansborg i centrala Köpenhamn. Arkivbild.

Fem folkvalda från Dansk Folkeparti blir politiska vildar i folketinget, som ryms i Christiansborg i centrala Köpenhamn. Arkivbild.

Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT

Danmark2022-02-22 10:36

Vuxenmobbning, kritiserat ledarskap och läckor till pressen. Dansk Folkeparti (DF) förlorar nu fem av sina 16 stolar i det danska parlamentet sedan en kvintett av folkvalda valt att bli politiska vildar i folketinget i protest mot den nyvalde partiledaren Morten Messerschmidt.

– Jag ser Morten Messerschmidt som en förförare av folket. Han är ju fantastiskt skicklig både politiskt och retoriskt, men det är bara något med honom som gör att det inte är den äkta personen man ser, säger avhopparen Lise Bech till Danmarks Radio.

Kjærsgaard får kritik

Messerschmidt själv anser att kritiken inte är konkret nog för att han ska dra några lärdomar.

– Det är lite svårt att hantera att få veta att ens personlighet, ens aura och vad vet jag, skulle vara ett problem, säger partiledaren efter ett möte med den krympta folketingsgruppen.

Även den tidigare mångåriga partiledaren Pia Kjærsgaard (1995–2012) ses som en del av problemet. Flera avhoppare har uppgett att Kjærsgaard ska ha försökt kontrollera dem och att hon ska ha höjt rösten mot dem.

Samtliga fem som nu lämnar partiet stöttade en annan kandidat vid valet av partiledare i mitten av januari.

Utmanas av nytt parti?

Sedan ett par år tillbaka har DF fått konkurrens av Nye Borgerlige på den yttersta högerflanken. Nu är det möjligt att ytterligare en utmanare spetsar till kampen om de invandringskritiska väljarna.

Martin Henriksen, som var den främste utmanaren till Messerschmidt om partiledarposten, ska ha ansökt om att få ett nytt partinamn registrerat till ett framtida parlamentsval, skriver Ekstra Bladet. Henriksen sitter inte i folketinget, men lämnade för en tid sedan DF och partiledningen.

Danmark har inte fasta valdagar, men senast i juni 2023 ska nästa val till parlamentet hållas.

Fakta: Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti (DF) grundades 1995 av en grupp utbrytare från populistiska Fremskridtspartiet.

Pia Kjærsgaard var partiledare 1995–2012 innan Kristian Thulesen Dahl tog över. Han aviserade sin avgång i november i fjol efter ett katastrofalt kommunval.

Morten Messerschmidt valdes som efterträdare på ett extrainsatt årsmöte i mitten av januari.

Dansk Folkeparti gjorde ett succéval 2015 när partiet fick drygt 21 procent av rösterna och blev Danmarks näst största parti. Vid folketingsvalet 2019 rasade DF till 8,7 procent och förlorade 21 av sina 37 mandat i parlamentet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!