Dansk Rwandaplan lever trots brittisk dom

Danmarks regering arbetar vidare med en plan om att skicka asylsökande människor till Rwanda, trots att den brittiska regeringens plan på detta stoppas av landets högsta domstol.

Danmarks regering arbetar vidare med sin plan för att skicka asylsökande till Rwanda, enligt migrationsminister Kaare Dybvad Bek. Arkivbild.

Danmarks regering arbetar vidare med sin plan för att skicka asylsökande till Rwanda, enligt migrationsminister Kaare Dybvad Bek. Arkivbild.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT

Danmark2023-11-15 15:54

"Asylsystemet fungerar inte och är djupt inhumant. Regeringen arbetar därför för nya lösningar. Lyckligtvis håller fler och fler länder med och senast har vi sett positiva utspel från både Italien och Tyskland", skriver Danmarks migrationsansvarige minister Kaare Dybvad Bek (Socialdemokratiet) till nyhetsbyrån Ritzau.

Rwanda lever inte upp till sina åtaganden för de mänskliga rättigheterna, ansåg en enig domarkår i Högsta domstolen i London. Det anses inte vara ett tillräckligt säkert land att placera skyddsbehövande människor i.

De danska planerna ligger i princip på is av andra skäl. Socialdemokratiet, som lanserade planerna redan 2019, har inte fullt gehör inom dagens breda regeringskoalition, där borgerliga Moderaterne är emot. Men arbetet fortskrider, enligt S-ministern Dybvad Bek.

Italien ingick nyligen ett avtal med Albanien om att upprätta anläggningar där asylsökande kan tas emot på andra sidan Adriatiska havet. Det är första gången som ett EU-land ingår den typen av avtal med ett land utanför unionen. Tyskland har också öppnat för att använda sig av ett tredje land i mottagandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!